Ágnes
2 °C
11 °C

Kémkedés miatt letartóztatták Kovács Béla lengyel kapcsolatát

2016.05.18. 18:56
A lengyel kémelhárítás kémkedés gyanúja miatt letartóztatta Mateusz Piskorskit, az oroszbarát lengyel Változás nevű párt vezetőjét. Úgy tudjuk, Piskorski a szintén kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos EP-képviselő elleni eljárás során is képbe került, a két politikus kapcsolatban állt egymással.

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség különleges egységei letartóztatták az oroszbarát Változás párt (Zmiana) vezetőjét, Mateusz Piskorskit, miközben házkutatást tartottak a párt irodájában és a tagok otthonában - írta a lengyel sajtóra hivatkozva a Pcblog. Piskorskit sajtóhírek szerint azzal gyanúsítják, hogy Oroszországnak kémkedett.

Az Index információi szerint Piskorski szoros kapcsolatot ápolt Kovács Bélával, a Jobbik EP-képviselőjével, aki ellen ugyancsak nyomozás van folyamatban kémkedés gyanúja miatt. Úgy tudjuk, hogy Kovácshoz hasonlóan Piskorski is hosszú ideje több európai titkosszolgálat látókörében volt, a két politikus egymással lengyelül beszélgetett. Nincs kizárva, hogy Piskorski kémügye esetleg a Kovács Béla elleni eljárásra is befolyással lesz. 

Piskorskival legutóbb Gyöngyösi Márton a Jobbik külpolitikusa és parlamenti képviselője találkozott saját bevallása szerint a Donyecki Népköztársaságban választási megfigyelőként 2015 elején.

Piskorski 2014 márciusában a jobbikos Kovács Bélával együtt vett részt európai választási megfigyelőként a Krím elszakadását célzó referendumon és úgy foglalt állás, hogy a népszavazás legitim és demokratikus volt.

Piskorski 2015 februárjában hozta létre nyíltan oroszbarát pártját a Változást, amelynek élén a Putyinnal való megbékülés politikáját tűzte napirendre. Véleménye szerint nem történt "orosz katonai invázió" Kelet-Ukrajnában, inkább az ukrán állam "mondott csődöt", a szeparatisták orosz támogatása pedig "természetes reakció" egy olyan helyzetben, amikor "ukrán nacionalisták" fenyegetik őket.

Bár Piskorski korábban tagadta, hogy a „Kreml ügynöke” volna és pártja oroszoktól kapna pénzt, a szervezet már korábban a lengyel kémelhárítás látókörébe került. A szintén a politikus vezette Geopolitikai Elemzés Európai Centruma elnevezésű think tank egyértelműen összefonódott orosz választási megfigyelési tevékenységgel a poszt-szovjet térségben, a Newsweek tényfeltáró cikke szerint pedig a szervezet feltételezhetően Moszkva révén finanszírozta választási megfigyelői tevékenységét, miközben szorosabb kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálattal.

Piskorski közeli kapcsolatban van az eurázsiai-orosz nagybirodalmi ideológiát kidolgozó Alekszandr Duginnal. 2013-ban Dugin meghívására utazott Moszkvába Vona Gábor Kovács Béla társaságában, a Lomonoszov egyetemen tartottak előadást arról, hogy Oroszország hogyan tudná kiegyensúlyozni a világ "amerikanizálódását".

Dugint kedden a thessaloniki repülőtéren feltartóztatták a görög határőrök és nem engedték, hogy belépjen az országba. A szélsőjobboldali és szélsőbaloldali körökben egyaránt népszerű ideológus szerint Magyarország kérése volt, hogy ne engedjék be EU-os országba. Az eljárás azért is különös, mert Dugin bevallása szerint az elmúlt hónapokban többször is utazott már az unión belül.

Az Index úgy tudja, hogy köze lehet Dugin feltartóztatásához annak a fajvédő konferenciának, amelyet 2014 őszén szerveztek Budapesten. Az eseményre akkor Dugint is meghívták a szervezők, úgy volt, hogy előad, de végül nem jött el. Ekkor kerülhetett "tiltólistára", ami miatt most Görögországba nem mehetett be.