Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai felderítőgépet fogott be egy kínai vadászgép

2016.05.19. 08:48 Módosítva: 2016.05.19. 13:54

Két kínai vadászgép vészesen megközelítette az amerikai haditengerészet egyik felderítőgépét a Dél-kínai-tengeren, nemzetközi vizek fölött - közölte a Pentagon.

A két kínai J-11 típusú harci gép mintegy 15 méter távolságra közelítette meg az amerikaiak EP-3 Aries típusú repülőgépét, amelynek több száz lábbal csökkentenie kellett repülési magasságát, hogy elkerülje az ütközést. A gép a Pentagon szerint rutinműveleteket végzett a térségben.

Az incidens a Dél-kínai-tenger északi részén történt, Hong Kongtól délre. Jamie Davis, a Pentagon szóvivője közölte: az amerikai kormányzat a megfelelő katonai és diplomáciai csatornákon reagál a történtekre.

Peking: Nem is úgy volt

A kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt állította, hogy az amerikai közlés valótlanságokat tartalmaz. Elmondta, hogy az Egyesült Államok kémrepülőgépe Kína déli tartománya, Hajnan közelében hajtott végre felderítő manővert. Hung Lej úgy fogalmazott, hogy amerikai katonai repülők gyakran végeznek hasonló célú tevékenységet Kína parti vizei felett, ezzel "súlyosan veszélyeztetve Kína tengeri biztonságát".

Azt követeljük az Egyesült Államoktól, hogy azonnal állítsa le effajta közeli felderítő cselekményeit, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló incidensek

- jelentette ki Hung, aki szerint a levegőbe emelt kínai vadászrepülők pilótái biztonságos akciót hajtottak végre, nem jelentettek veszélyt az amerikai légi járműre.

Kínának a Dél-kínai-tengeren a legtöbb szomszédjával területi vitája van, melyekbe az Egyesült Államok nem avatkozik bele, de Washington álláspontja az, hogy a nézeteltéréseket diplomáciai úton kellene rendezni, Peking viszont kész tények elé akarja állítani szomszédait a vitatott területek elfoglalásával, ezért apró szigetecskéken építkezni kezdett, és azt követeli, hogy 12 mérföldes körzetüket ismerjék el kínai felségterületként és kínai légtérként.

Az elmúlt időszakban több olyan légi incidens is volt, amikor orosz gépek fogtak be amerikai gépeket, ilyenkor a Pentagon mindig erős figyelmeztetéseket küldött az orosz félnek. Legutóbb április végén történt ilyen, akkor a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben mindössze 10 méterre közelített meg egy orosz harci repülőgép egy amerikai felderítő gépet.