Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai magyar és lengyel szervezetek tiltakoznak Clinton ellen

GettyImages-531294014
2016.05.20. 06:39
Közös nyilatkozatban tiltakoznak Bill Clinton szavai ellen az amerikai magyar és lengyel szervezetek, miután az exelnök azt mondta egy kampányrendezvényen, hogy a két nép az USA-nak és a hidegháborúnak köszönheti szabadságát, most mégis elegük lett a demokráciából és tekintélyelvű diktatúrát akarnak. Max Teleki szerint a különbségeket félretéve a putyini Oroszország napról napra növekvő fenyegetésével, és Donald Trump Putyin-imádatával kellene foglalkoznunk.

„Semmi nem lehetne messzebb az igazságtól. A jelenlegi lengyel és magyar kormányokat szabad és tisztességes választásokon választották meg, jelentős többséggel” – áll az American Hungarian Federation (Amerikai Magyar Szövetség) és a Polish American Congress közleményben, amiben Bill Clinton múlt pénteki mondataira reagálnak. „Az, hogy politikailag konzervatívok, lehet, hogy nem Clinton vagy mások ízlése szerint való, de ez semmit sem vesz el demokratikus jellegükből, és abból, hogy a nemzetközi közösség szabad és szuverén tagjai” –  védik meg Orbán és Beata Szydło kormányait.

Lengyelország és Magyarország - két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül - most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket!

– mondta a felesége mellett kampányoló Clinton egy New Jerseyben tartott rendezvényen. A kijelentés nagy vihart kavart Lengyelországban, majd miután az Index is beszámolt róla, Magyarországon is. Szijjártó Péter szerint senki, még Bill Clinton sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket, majd ő és Lázár János is arról beszélt, hogy szerintük Soros György áll Clinton szavai mögött.

Az American Hungarian Federation és a Polish American Congress közös közleményükben azt külön sérelmezik, hogy miközben Bill Clinton Amerika érdemének állítja be a rendszerváltást, nem emlékezett meg a belső szabadságküzdelmekről, különösen az 1956-os eseményekről: a poznańi forradalmi megmozdulásokról és a magyar forradalomról.

Ez egy súlyos vádaskodás, mely megbecsteleníti a közel 12 millió lengyel- és magyar-amerikai örökségét, akik ma az Egyesült Államokban élnek. De még inkább megbecsteleníti azokat, akik ilyen kijelentéseket tesznek, attól függetlenül, hogy kik ők.

Az Amerikai Magyar Szövetség az egyik legnagyobb és befolyásosabb amerikai-magyar szervezet, a közleményt a Szövetséget vezető Frank Koszorus (Koszorús Ferenc) írta alá. A nyilatkozatot később egy nyílt levélben támogatásáról biztosította a másik fontos kinti szervezet, a Hungarian American Coalition (Magyar Amerikai Koalíció) elnöke, Max Teleki is. 

Teleki felidézi, hogy épp Bill Clinton volt az Egyesült Államok elnöke, amikor az USA tette a legtöbbet a két közép-európai ország NATO-csatlakozásának megvalósulásáért. „Ez egy rendkívül fontos történelmi tény. De nem jelenti azt, hogy akár Lengyelország, akár Magyarország ne lenne szabad az Egyesült Államok nélkül." - folytatja Teleki, aki azzal zárja:

Elfogadóbbnak kell lennünk egymás különbözőségei iránt és nem szabad elfelejtenünk, hogy a putyini Oroszország által jelentett fenyegetés napról napra növekszik. Egészen biztos, hogy Donald Trump Putyin iránti rajongása, és a közömbössége Ukrajna orosz megszállása iránt sokkal inkább valami olyasmi, amire oda kellene figyelnünk.