Amerikai drón végzett a tálibok vezetőjével

000 B242U
2016.05.22. 08:19 Módosítva: 2016.05.22. 13:23

Frissítés: Magas rangú afganisztáni tálib tisztségviselők is megerősítették, hogy dróncsapások végeztek vezetőjükkel. A tálibok egyik képviselője az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott: "biztos forrásból tudom, hogy Manszúr molla nincs többé e Földön". Az információt két további tálib tisztségviselő is megerősítette.

Amerikai drónok nagy valószínűséggel megölték szombaton az afgán tálibok vezetőjét, Manszúr mollát - közölte az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője, Peter Cook. Ezzel szemben afgán közlések szerint a támadásban egy taxisofőr és utasa halt meg, írja az MTI.

Amerikai jelentések szerint a drónokat Afganisztán és Pakisztán határvidékén vetették be Aktár Mohamed Manszúr likvidálására. A támadást engedélyezte Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is. A dróncsapás eredményét még elemzik, a további részletekről később adnak tájékoztatást.

Aktár Mohamed Manszúr
Aktár Mohamed Manszúr
Fotó: Wikipédia

Az afgán urdu televízió jelentése szerint azonban nem Manszúr molla halt meg a dróncsapásban, hanem egy taxisofőr és az utasa. A televíziócsatorna közlése szerint a holttesteket a határ közelében lévő dél-pakisztáni város kórházába szállították.

Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó tálib parancsnok is cáfolta a szélsőséges mozgalom vezetőjének halálát. A tálib parancsnok, aki elmondása szerint közel áll Manszúr mollához, emlékeztetett: nem ez az első alkalom, hogy a vezető halálhírét keltik. Mint ismert, tavaly decemberben sajtóforrások arról számoltak be, hogy a tálibok vezetője nagy valószínűséggel életét vesztette a pakisztáni Kvettában egy lövöldözés során.

Magyar idő szerint negyed 12-kor azonban az afgán titkosszolgálat hivatalosan is megerősítette, hogy Manszúr molla meghalt, írja a BBC.

A BBC pakisztáni tudósítójának posztja szerint az autóban ült Manszúr molla segédtisztje is, akinek holttestét szintén a Quetta kórházba szállították:

Aktár Mohamed Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy Omár molla már két évvel korábban meghalt - az afgán hírszerzés szerint - a pakisztáni Karacsi egyik kórházában . Manszúr korábban Omár molla közvetlen munkatársaként, helyetteseként tevékenykedett, és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport