Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Nemzetközi összefogással tennék ki a hatalomból az ámokfutó venezuelai elnököt

2016.06.01. 06:21

Rendkívüli ülést hívott össze kedden június közepére az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára annak megvitatására, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyek a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartájában is szerepelnek.

A főtitkár, volt uruguayi külügyminiszter Luis Almagro már korábban is "kisstílű diktátornak" nevezte Nicolás Maduro venezuelai elnököt, és az MTI szerdai híre szerint nyíltan támogatásáról biztosította azt az ellenzéki népszavazási kezdeményezést, mellyel visszahívnák Madurót a hatalomból. Az indoklás szerint

A venezuelai vezetés már nem a hosszú távú, általános és kollektív jót védi, hanem rövid távú egyéni célokat, pusztán a hatalom megtartását szolgálja.

Venezuela a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti az OAS-t. Maduro egy támogatóinak kedden tartott beszédében vulgáris kifejezésekkel, a chartáról megvetően beszélve utasította vissza Almagro kezdeményezését. Azt állította, hogy a főtitkár túllép a jogkörén. Egyúttal azzal vádolta meg az ellenzéki többségű caracasi parlamentet, hogy "egy külföldi hatalom intervencióját" készíti elő Venezuelában, és kilátásba helyezte, hogy hazaárulásért beperli a törvényhozás vezetését.

A 34 tagországból álló OAS-ban kétharmados többség kell valamely tagország tagságának felfüggesztéséhez. 

Ahogy arról írtunk, Venezuela 17 évvel a Chávez-i szocializmus bevezetése után gyakorlatilag összeomlott. A világ egyik legnagyobb olajtartalékaival rendelkező országát a nyersolaj világpiaci árának hordónként harminc dollár alá esése rendkívül érzékenyen érintette, melyre rátett egy lapáttal a totálisan elavult infrastruktúra, illetve a rugalmatlan gazdaságpolitika. Venezuelában ötletszerű elemekkel tarkított szükségállapot van érvényben, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség. A buszvezetőből lett elnök parlamenti többsége elvesztését követően rendeletekkel kormányozza az országot, a politikai feszültségek bármelyik pillanatban erőszakba torkollhatnak (a mindennapokban ez már megtörtént, Venezuela a világ egyik legerőszakosabb helyévé vált)