Konrád
5 °C
17 °C

Öt évet kapott az Iszlám Állam öngyilkosjelölt svéd követője

2016.06.02. 14:46

Svédországban öt év szabadságvesztésre ítéltek egy 20 éves, radikalizálódott muzulmán fiatalt, amiért öngyilkos merénylet elkövetésére készült, és ehhez egyebek közt kuktafazékból, acetonból és acéllövedékekből próbált robbanószerkezetet eszkábálni - írta az MTI.

A húszéves svéd Aydin Sevigint február 11-én vette őrizetbe a rendőrség, miután anyja értesítette a hatóságokat arról, hogy fia az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel szimpatizál és gyanús tárgyakat talált nála. A fiú ügyéről itt írtunk korábban.

A történelemszakos egyetemi hallgatót előzőleg kétszer is őrizetbe vették Törökországban. Először Görögországba, második alkalommal pedig Svédországba toloncolták vissza Isztambulból. A hatóságok szerint Szíriába akart utazni, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozzon. 

A svéd sajtó szerint a család lakásában tartott házkutatás során a nyomozók hat üveg acetont, gyufát, lövedékeket, elemeket, elektromos vezetéket és kuktafazekat foglaltak le, amelyek a hatóságok szerint alkalmasak voltak arra, hogy házilag pokolgépet állíthassanak össze belőlük.

Ezekből a dolgokból a hatóságok szerint ahhoz hasonló robbanószerkezetet lehet készíteni, mint amellyel Dzsohar Carnajev hajtott végre három halálos áldozatot és 164 sebesültet követelő merényletet a Bostoni Maraton résztvevői ellen 2013-ban. Ezen felül találtak egy mobiltelefont is a svéd fiúnál, amelyhez a jihad jelszóval lehetett hozzáférni. 

Az eljáró ügyész kifejtette, Sevigin azért akarta felrobbantani magát, hogy mártírrá válhasson. Az ítéletet meghozó bíró azt mondta, habár nem világos, hogy mi lett volna a férfi célpontja, egy ilyen robbanószerkezet működésbe léptetése "kárt tehetett volna Svédországban". Sevigin ugyanakkor tagadta az ellene felhozott vádakat.