Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Villám csapott le egy német fesztiválra, épp úgy, mint egy éve

K EPA20160604014
2016.06.04. 10:00

Villámcsapás miatt legalább 51 ember sérült meg Németországban, a Mendigben rendezett Rock am Ring zenei fesztiválon szombatra virradó éjjel a német rendőrség szerint. Nyolcan súlyosan megsérültek, egy embert újra kellett éleszteni – írja az MTI.

A balesetnek különösen morbid ízt ad, hogy ugyanez megtörtént már, ugyanezen a fesztiválon, ráadásul éppen egy évvel ezelőtt, szintén szombatra virradó éjjel. Akkor 33 ember sérült meg villámcsapás miatt.

A Rock am Ring az egyik legnagyobb könnyűzenei fesztivál Németországban, pénteken 90 ezer vendége volt. A pénteken kezdődött, háromnapos rendezvényen szombaton és vasárnap is esős, viharos lehet az időjárás, de a szervezők a hatóságokkal egyetértésben úgy döntöttek, hogy folytatják a programokat. 

Százévente egyszer van ekkora esőcunami

Éjszaka a közeli Kölnben is ítéletidő volt, a tűzoltókat több mint kétszáz helyszínre riasztották, többnyire elárasztott pincékhez. Legkevesebb két ember megsérült.  De az egy hete tartó, rendkívül csapadékos időjárás Németország más részein is katasztrófahelyzetet idézett elő. Az előző hét végén Baden-Württembergben, szerdán Bajorországban több települést sújtott a Markus Söder tartományi pénzügyminiszter által esőcunamiként jellemzett természeti csapás. Az áradások miatt országszerte 11 ember halt meg, a kár az első becslések szerint százmillió eurós nagyságrendű. 

A német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint

legfeljebb százévente egyszer fordul elő a mostanihoz hasonló időjárás,

amelynek legfőbb jellemzője, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon sok csapadék hull viszonylag kis területen, és nem lehet pontosan megjósolni, hogy hol és mikor. A DWD előrejelzése szerint Németország déli és nyugati részén a következő hét elejéig marad az esős idő.

A Rock am Ringen idén is több világsztár lépett fel. A Metallica ezúttal nem volt köztük, de korábban ők is többször felléptek itt. Az ő számukkal kívánunk jobbulást a sérülteknek:

(Borítókép: Viharfelhők a Rock am Ring zenei fesztivál közönsége fölött a Köln közelében fekvő Mendigben 2016. június 3-án. MTI/EPA/Thomas Frey)