Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Román választások: a szociáldemokraták győzelmét jelzik a részeredmények

2016.06.06. 09:54

A Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmét mutatják a romániai önkormányzati választások első részeredményei, amelyeket hétfő délelőtt ismertetett a központi választási bizottság (BEC).

A megyei pártlistáknál a PSD a voksok több mint 39 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok kevesebb mint 33 százalékát kapta.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az első - 32 százalékos feldolgozottságú - összesítésben 5,24 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,34, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig 0,09 százalékon áll.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint pártjuk "azonos hullámhosszon" volt választókkal, és szinte mindenhol növelni tudták a képviselőik számát, írta az MTI. Az RMDSZ 196 polgármesterjelöltje szerzett mandátumot, és ő úgy számolt, hogy további 7-8 olyan független vagy a Magyar Polgári Párthoz (MPP) tartozó jelölt van, akit az RMDSZ segített győzelemhez.

Az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt elmondta, hogy az előző választásoknál kicsit talán gyengébb szereplésükkel is "megőrizték a politikai súlyukat".  Az EMNP négy éve azt mondta, hogy majd 2016-ban fognak erőt felmutatni, most szerinte ez azért nem sikerült, mert az MPP nem akart közösködni velük, illetve az RMDSZ kap a román költségvetésből támogatást, ők pedig nem. Szerinte a magyar pártok szavazóik mintegy 20 százalékát vesztették el 2012 óta, és ennek "változást kell kiváltania az erdélyi magyar politikában".