Futball-Eb: 125 kiló TNT volt a lekapcsolt terroristánál

2016.06.06. 12:17 Módosítva: 2016.06.06. 12:48

125 kiló TNT is volt annál a francia férfinál, akit az ukrán–lengyel határon tartóztattak le május végén, közölte a Sky News ukrán közlésekre hivatkozva.

Eddig csak azt lehetett tudni, hogy a 25 éves férfi autójában rakétavetőket és Kalasnyikov gépkarabélyokat találtak, amiket egy franciaországi terrortámadáshoz szállított volna – állította szombaton az M6 francia tévécsatorna. Ezt a közlést most megerősítette az ukrán biztonsági szolgálat vezetője, Vaszil Hricak is, aki szerint mintegy 15, a futball-Eb idejére tervezett terrortámadást akadályoztak meg az ukrán hatóságok.

A meg nem nevezett férfi állítása szerint közigazgatási épületek, adóhivatalok, autópálya-megfigyelő pontok, mecsetek és zsinagógák ellen indult volna támadás. A francia, jobboldali férfi a tervezett terrortámadás indokaként a kormány negatív intézkedéseit, a tömeges bevándorlást, az iszlám terjedését és a globalizációt nevezte meg.

Vaszil Hricak, az SZBU vezetője nem zárta ki, hogy az orosz titkosszolgálatok keze is benne van ügyben. Az ukrán hatóságok videót is közöltek a férfi elfogásáról:

25 kiló TNT volt a lekapcsolt terroristánál

François Hollande francia elnök vasárnap azt mondta, hogy fennáll a terrortámadás veszélye a futball-Eb ideje alatt, de nem szabad engedni a megfélemlítésnek. Az Egyesült Államok múlt kedden figyelmeztette az állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehet.

A Le Monde című napilap szerint a francia hatóságok kizárták, hogy az esetnek köze lehet dzsihadista hálózatok merényletterveihez. Michel Cadot párizsi rendőrfőnök egy hétfői sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság egyetlen helyszíne ellen sem érkezett konkrét terrorfenyegetés, írta az MTI. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport