Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Négyen őrizetben az isztambuli merénylet miatt

2016.06.07. 16:09

Négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a kedd reggeli isztambuli merénylettel kapcsolatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették. A bomba erejét szemlélteti, hogy a járműből csak a motor egy része maradt meg.

Időközben az is bebizonyosodott, hogy a pokolgépet az elkövetők távirányítóval hozták működésbe. A robbantás a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás, egy egyetem, több szálloda és dzsámi közelében következett be a metropolisz belvárosában, az európai oldalon fekvő Vezneciler kerületben. A környék épületeiben komoly károk keletkeztek. A detonáció akkor történt, amikor a gépkocsi mellett a rendőrség két kisbusza elhaladt.

Az egyik súlyos sebesült délután a kórházban meghalt, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett, közülük heten rendőrök voltak. Az egyik elhunyt rendőr a legfőbb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik régebbi parlamenti képviselőjének a fia. 

A hatóságok az incidensben érintett járműveket ponyvákkal takarták le, majd elszállították a helyszínről. Az esetre vonatkozóan a nyomozás lezárásáig hírzárlatot rendeltek el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantást követően meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, valamint "megbocsáthatatlannak" minősítette a merényletet, amelyért a Törökországban terrorszervezetnek tekintett szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tette felelőssé.

Mint fogalmazott: "az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet". Támadásra bárhol, bármikor sor kerülhet, fel kell rá készülnünk és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra szorítsuk a fenyegetést - tette hozzá.

A török sajtó szerint is a PKK-ra vall  a támadás, mivel más terrorszervezetekkel, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival ellentétben nem kifejezetten turistákat, hanem a török biztonsági erőket, így a rendőrség tagjait veszik célba, valamint akcióik során eddig csak ők rejtettek autóba pokolgépet Törökországban.

A PKK legutóbb május 12-én a metropolisz ázsiai oldalán, a külvárosban robbantott autóbombát hasonló módon egy katonai jármű mellett egy kaszárnya közelében, akkor nyolcan sebesültek meg. A detonátort szintén távirányítóval hozták működésbe. Többször fordult már elő idén is ilyen típusú akció az ország délkeleti-részében, főként Diyarbakir tartományban, Isztambul belvárosában azonban ez volt az első alkalom.

Az IÁ inkább öngyilkos merényletekkel fenyegeti a kis-ázsiai országot.

Nincs magyar a sebesültek között

A kedd reggeli isztambuli robbantással kapcsolatban a tartományi egyezségügyi igazgatóság megerősítette, hogy sem a sebesültek, sem az áldozatok között nem tudnak magyar állampolgárról - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

Mint írták, egyes sajtóértesülések szerint 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma, miután az egyik sebesült meghalt. 

Ezek szerint a korábbi négy helyett öt civil és hét rendőr van az áldozatok között, továbbá 36 sebesültről lehet tudni, közülük három sérült állapota súlyos. 

A sebesülteket az isztambuli Cerrahtepe, Haseki, Capa és Samatya kórházakban ápolják - áll a tárca közleményében.

Isztambul belvárosában, Vezneciler kerületben kedd délelőtt rendőrségi járművek ellen autóval elkövetett pokolgépes támadást hajtottak végre. Időközben négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a merénylettel kapcsolatban. 

Az MTI megkeresésére az isztambuli főkonzulátuson korábban azt mondták, hogy a legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint a halottak mind török állampolgárok.

Óvatosságra int a külügy

Óvatosságra kéri az Isztambulban tartózkodó és az oda készülő magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata. Az isztambuli főkonzulátus a +90 533 375 8715 telefonszámon érhető el.