Ultraortodoxnak öltözve lövöldöztek Tel-Avivban

2016.06.08. 21:11

Négy ember meghalt, öt megsebesült szerda este egy tel-avivi Sarona vásárcsarnok egyik éttermében, ahol fegyveresek automata gépfegyverrel lövöldözni kezdtek. Szemtanúk szerint a merénylők ultraortodox haredi zsidóknak öltözve mentek a bevásárlóközpontban lévő étteremhelyszínre, ahol támadásuk után egyikőjüket meglőtték. A támadókra civilek is lőttek.

A meglőtt merénylőt elfogták, majd később egyik társát is, de a gyanú szerint volt egy harmadik elkövető is, de a rendőrség későbbi beszámolója szerint csak ketten voltak. Ezt erősítik meg a videófelvételek is.

A turisták által is kedvelt környék utcáit lezárták – írta a Jerusalem Post. A tavaly megnyitott Sarona Izrael legnagyobb fedett élelmiszert kínáló vásárcsarnoka, jellemzően sok kulináris különlegességgel.

A helyszínen bombának látszó tárgyat is találtak, a tűzszerészek már megkezdték a hatástalanítást.

Térfigyelő kamera rögzítette a pánikot:

Az egyik üldözött férfi elfogása előtt menekülés közben állítólag újabb embereket sebesített meg. Az elfogott elkövetők a Hebron mellőli Jattából származó Sadeh Szalameh fivérek. Jattában a merénylet után az izraeli hadsereg egységei jelentek meg – írta a Times of Israel.

Ez csak a kezdet

A fundamentalista Hamasz egyik vezetője, Iszmail Hanieh twitteren posztolta a meglőtt merénylő fényképét. „Dicsőségesnek” nevezve a „mártírok” tettét. 

A Fatah is üdvözölte a támadást, amely a palesztin szervezet szerint az izraeli erőszakra adott válasz volt, amelyet még hasonló támadások követhetnek.

A sebesült merénylőt ugyanúgy az Ihilov kórházba szállították, mint a lövöldözés sérültjeit. Ott halt meg a három áldozat, majd éjfél után a negyedik. A sebesülekből négy súlyos állapotban van – közölte a kórház.

A sérült merénylő már kihallgatható állapotban van, fivérével együtt. Egyikük már korábban is az izraeli hatóságok terroristagyanús személyeinek listáján volt.

Netanjahu épp csak hazatért

A Moszkvából hazatérő kormányfő épp a merénylet után nem sokkal landolt Tel-Avivban, a repülőtérről egyenesen a tragédia miatt tartott rendkívüli ülésre ment, az izraeli biztonsági szolgálat, a Sin Bet főnökével, a védelmi miniszterrel, a közbiztonsági miniszterrel és a rendőrség vezetőjével.

Az izraeli ENSZ nagykövet követelte, hogy a világszervezet ítélje el a merényletet, és kezelje azonos súllyal, mint a párizsi és isztambuli merényleteket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport