Csongor
0 °C
9 °C

Mostantól betilthatják a gyülekezéseket Lengyelországban

2016.06.10. 16:27

Megszavazta pénteken a lengyel szejm az ellenzék által vitatott terrorellenes törvényt, melynek elfogadását a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság pártja (PiS) két júliusi rendezvény, a varsói NATO-csúcstalálkozó és Ferenc pápa látogatásával összekötött krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó biztosítása miatt tartott szükségesnek, írja az MTI.

A törvény mellett a 460 fős szejmben 249 képviselő szavazott. Az abszolút parlamenti többséggel rendelkező Jog és Igazságosság (PiS) összes jelenlévő képviselője mellett az ellenzéki tömörülések közül a Kukiz´15 egy része, valamint négy független honatya is támogatta a javaslatot. A többi ellenzéki párt - a (PO)Polgári Platform, a Nowoczesna (Modern) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) nemmel szavazott.

A törvény a terrorveszély négy fokozatát szabja meg. A harmadik és a negyedik fokozat esetében a hatóságok jogosultak a gyülekezések és a tömegrendezvények betiltására. Az eddiginél szigorúbb megelőző intézkedések továbbá lehetővé teszik a gyanús személyek kéthetes őrizetben tartását. Az eddigi lengyelországi gyakorlathoz képest az is újdonságnak számít, hogy a mobiltelefonos feltöltőkártya csak a személyazonossági okmány alapján, nem névtelenül vásárolható.

A heves parlamenti vitában a PiS az utóbbi hónapokban fokozódó európai terrorveszéllyel érvelt, a legfontosabb szabadságjognak nevezve a biztonsághoz való jogot. Maciej Wasik, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár hangsúlyozta: a törvény "a biztonság szempontjából nélkülözhetetlen" szabályokat tartalmazza.

Az ellenzék képviselői viszont úgy találták, hogy a törvény több szempontból korlátozza a személyes szabadságot. A PO például olyan - a parlamenti többség által végül elvetett - módosító javaslatokkal állt elő, melyek szerint a terrorgyanús külföldieket nem lehetne megfigyelni bírói határozat nélkül.

A törvény ugyanis engedélyezi a gyanúsnak vélt külföldiek három hónapos, bírósági felügyelet nélküli megfigyelését - telefonbeszélgetéseik, adatforgalmuk számontartásával. A PO szerint a külföldiek megfigyelése utat nyit a lengyel állampolgárok megfigyeléséhez is.

A törvényt még a parlamenti felsőháznak és az államfőnek kell jóváhagynia. A varsói NATO-csúcstalálkozót július 8- 9-én, a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozót július 27. és július 31. között rendezik.