Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Elvesztette területeinek felét az Iszlám Állam Irakban

000 BP86Z
2016.06.11. 08:06

A líbiai egységkormányt támogató fegyveresek elfoglalták pénteken az Iszlám Állam legfontosabb észak-afrikai támaszpontjának, Szirt városának a kikötőjét - közölte egy katonai szóvivőre hivatkozva az MTI.

Szökésben a dzsihadista vezérek

Mohamed al-Gaszri tábornok szerint a helyzet olyan súlyossá vált az Iszlám Állam szempontjából, hogy - hírszerzési adatok szerint - a helyi vezetői elmenekültek a sivatagba. Abból az irányból a város nincs bekerítve. A dzsihadisták zöme Szirtben maradt, és a város központjában folytatja a harcot.

Sajtóforrások arról értesültek, hogy a házról házra előrenyomuló milicisták hátrakötött kezű, fejbe lőtt iszlamistákat találtak az egyik visszafoglalt katonai barakkban. Legalább hat holttest volt ott, és valószínűleg azért végezték ki őket, mert szökni akartak. A sajtó úgy tudja, hogy a szélsőségesek egy konferenciaközpontban vonták össze fő erőiket, de a harc már az utolsó fázisában van.

Súlyos veszteségeket szenved el az IS

Az Iszlám Állam (IS) veszít befolyásából és eddig uralt területeiből - közölte újságírókkal pénteken Brett McGurk, az amerikai elnök különmegbízottja a terrorszervezet ellen küzdő globális koalícióban.

McGurk egy gyengülő szervezet képét vázolta fel, és közölte, hogy az Iszlám Állam - amerikai hírszerzési jelentések szerint - már elveszítette az ellenőrzést az eddig általa uralt területek legalább ötven százaléka fölött Irakban, és nem ura a helyzetnek az iraki-török határvidéken sem. Fogyatkozik a terrorszervezet tagjainak száma, maga az IS tesz közzé videókat arról, hogy az egyes parancsnokok hogyan végzik ki a saját harcosaikat. Egyre több a dezertőr és jelentősen apadt azoknak a nyugati fiataloknak a száma, akik csatlakoznak a terrorszervezethez.

Mindezt maga az Iszlám Állam is elismeri a propaganda-anyagaiban, és nemrégiben például azzal a felszólítással fordult híveihez, hogy ne Szíriába, hanem Líbiába menjenek, ha csatlakozni akarnak a terrorszervezethez.

Nincs hír al-Bagdadi állapotáról

McGurk kitért a terrorszervezet vezetőjére, Abu Bakr al-Bagdadira is. Csütörtök óta ugyanis olyan, nem megerősített hírek kaptak lábra, hogy al-Bagdadi egy szír határ melletti légicsapásban megsebesült, vagy talán meg is halt. McGurk szerint "nincs ok azt feltételezni, hogy nem volna életben", de már az is fontos jel, hogy nem mondott beszédet híveinek a muszlimok szent hónapja, a ramadán kezdetekor.

Pénteken az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke, a republikánus Michael McCaul viszont olyan értelmű közleményt tett közzé, amely szerint az Obama-kormányzat helyzetértékelése téves, szó sincs róla, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet gyengülne.

McCaul nemrégiben járt a háborús övezetekben és tapasztalatai szerint az Iszlám Állam nem hogy visszaszorulna, hanem kiterjesztette befolyását a térségben, Észak-Afrikától egészen Pakisztánig.

Bárhol, ahol kudarcos, sikertelen államokat látunk, vagy hatalmi vákuum alakul ki, ott a terrorszervezet megjelenik és megveti a lábát

- mondta.

Nemrégiben írtuk, hogy szorul a hurok az Iszlám Állam körül. Már három fronton szorongatják Abu al-Bagdadi terrorállamát, ráadásul az Egyesült Államok is egyre nagyobb erőket dob harcba: az ütközetekben a kurdokkal vállt vállnak vetve harcolnak a különleges erők kommandósai. De az Iszlám Állam meggyengülésével borul a közel-keleti dominó, Irak és Szíria után Törökországot is beszippanthatja a konfliktus.

(Borítókép: A líbiai egységkormányt támogató fegyveresek Szirt városában, 2016. június 10-én.  Fotó: AFP / Mahmud Turkia)