Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

20 halott egy szíriai légicsapásban

2016.06.12. 17:55

Legalább 20 halálos áldozata van a vasárnapi légicsapásoknak a Szíria északnyugati felében lévő Idlíb városában, közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns szervezet, írja az MTI.

Az OSDH szerint a bombázott területek között egy piac is volt, és legalább öt gyermek is az áldozatok között van. Ugyanakkor félő, hogy az áldozatok száma növekedhet, mivel számos súlyos sérült van.

A helyi aktivisták hálózatára támaszkodó szervezet nem tudta megállapítani, hogy a szíriai, vagy az orosz légierő bombázott-e, mivel mindkettő bevetéseket hajtott végre a térségben.

Oroszország tavaly szeptemberben avatkozott be a szíriai konfliktusba, támogatva Bassár el-Aszad elnök kormányának erőit.

Idlíb városa, és az azonos nevű tartomány is felkelő csoportok, köztük az al-Kaida szíriai ágának számító an-Nuszra Front szélsőséges szervezet fellegvárának számít és a nemrég megalakult fegyveres gyűjtőszervezetnek, a Hódítás Hadseregének az ellenőrzése alatt áll. A Hódítás Hadseregének vezető ereje az an-Nuszra Front, amely mint terrorcsoport az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel együtt ki van zárva a szíriai tűzszüneti megállapodásból.

Az OSDH szerint a Maarat an-Numan nevű településen, mintegy 30 kilométerre délre Idlíbtől további hatan veszették életüket a nap folyamán légicsapásokban.

Az elmúlt hetekben a tartományban súlyos bombázások voltak, így május végén tíz orosz légicsapás érte Idlíbet, amelynek során legalább 23-an vesztették életüket, köztük hét gyerek is.