Oszkár
20 °C
29 °C

ENSZ: A Boko Haram ellen nemzetközi összefogás kell

2016.06.12. 08:01

Az erőforrások nemzetközi mozgósítását kéri az ENSZ a Boko Haram elleni harcban a világ országaitól, mert a nyugat-afrikai terrorszervezet támadásai miatt már humanitárius válság bontakozott ki a térségben - írja az MTI.

A még az újabb fejlemények előtt készített tervünkben 75 millió dollárt szántunk Nigerben a segélyezésre, ennek a negyede áll csak a rendelkezésünkre, ezért fontos a nemzetközi mozgósítás

- mondta Fodé Ndiaye, a világszervezet nigeri koordinátora Niameyben, az ország fővárosában szombaton.

Az ország hatóságainak közlése szerint a szélsőséges iszlamista terrorszervezet 26 katonát ölt meg a héten egy támadásban a Nigéria és Csád határához közel fekvő Bosso településen. Az övezetből 50 ezer ember van menekülőben egy olyan vidékre, ahol már amúgy is számos menekülttábor van - mondta Ndiaye, aki helyszíni szemléről tért vissza a támadás térségéből.

Emberek ezrei vannak úton rendkívül nehéz körülmények között, víz és hajlék nélkül. Kijendiben, a menekülttáborban 12 ezer ember volt a támadás előtt. Most naponta százan érkeznek - mondta el. Hasonló fejleményekről és válsághelyzetről számolt be pénteken Genfben az ENSZ kameruni koordinátora is.

A Boko Haram szombaton Nigériában is támadást intézett egy elszigetelt falu ellen Borno szövetségi államban. Négy nőt kihurcoltak a házából, és mindegyiküknek a helyszínen elvágták a torkát. Egy faluőr szerint szándékosan őket keresték, mert a férjük nem volt hajlandó csatlakozni a terroristákhoz, vagy mert gyanakodtak a férfiakra, hogy jelentenek a hatóságoknak.