Ötven halott az orlandói mészárlásban

2016-06-12T130341Z 908000107 S1AETJMFLLAA RTRMADP 3 FLORIDA-SHOO
2016.06.12. 12:00 Módosítva: 2016.06.12. 17:01
Az Egyesült Államok történetének eddigi legvéresebb lőfegyveres mészárlását követték el vasárnapra virradó éjszaka a floridai Orlando egyik melegbárjában. Félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább nőhet. A támadót végül lelőtték. A hatóságok terrorcselekménynek tekintik a történteket. Az Iszlám Állam magára vállalta a mészárlást, de nem egyértelmű, hogy közvetlen kapcsolatban volt-e a merénylő a terrorszervezettel. Az NBC és a CNN értesülései szerint a mészárlás előtt nem sokkal felhívta a 911-et, és hűséget esküdött az Iszlám Állam vezetőjének. Szülei szerint hónapok óta gyűlölködő megjegyzéseket tett melegekre. Az FBI pár éve többször is kikérdezte.

Az Egyesült Államok történetének eddigi legvéresebb lövöldözése rázta meg a floridai Orlando városát vasárnapra virradó éjszaka. A helyszín a Pulse nevű melegbár volt. Egy fegyveres ámokfutó hajnali kettő körül tüzet nyitott a bent szórakozókra.

Három óra körül az orlandói rendőrség a Twitteren arra kért mindenkit, hogy ne menjen a helyszín közelébe, a klub pedig saját Facebook-oldalán posztolta, hogy aki tud, meneküljön ki.

A lövöldözés kitörésekor egy rendőr, aki a klubban teljesített szolgálatot, viszonozta a támadó lövéseit, amire az túszokat ejtett. A klubban ekkor közel 320 ember tartózkodott. A túszdráma órákon keresztül folyt, miközben megérkeztek a helyszínre az FBI emberei és a különleges alakulatok. Először tervezett robbantásokkal akarták megzavarni a támadót, de végül lelőtték a rendőrök. Hat óra előtt néhány perccel jelentették be, hogy a merénylő meghalt.

Még több áldozat lehet

Az első hírek 40 sebesültről szóltak, később 20 halottról számoltak be a rendőrségi jelentések. A legfrissebb jelentésekben, amelyeket azután adtak ki, hogy átvizsgálták a szórakozóhelyet, már 50 halott és 53 sérült szerepelt.

A helyszínelés még mindig tart, folyik az áldozatok azonosítása és a családok értesítése. Házkutatást is tartanak az elkövetőnél. A helyi kórházaknál rengetegen gyülekeznek olyanok, akik a családtagjaik miatt aggódnak, mert tudják, hogy a klubban voltak. Sokan vannak válságos állapotban, félő, hogy az áldozatok száma tovább fog nőni.

Biztonsági őr volt

A rendőrség megállapította, hogy az eset nincs összefüggésben a tegnapi tragédiával (Christina Grimmie énekesnő meggyilkolásával). Az elkövető, aki profin megtervezte a támadást, amerikai állampolgár volt. A neve Omar Mateen. A BBC szerint afgán származású volt, és a Port St. Lucie nevű városban élt. 29 éves volt, New Yorkban született 1986-ban.

Az NBC információi szerint nős volt, és volt egy 3 éves fia is. A Washington Post beszélt Mateen volt feleségével, aki azt mondta: a férfi erőszakos és mentálisan instabil volt, rendszeresen verte őt a házasságuk alatt.

Rendelkezett érvényes fegyvertartási engedéllyel, illetve olyan igazolvánnyal, amellyel biztonsági őrként lehet dolgozni, írják. A családja szerint ebben az ágazatban is dolgozott. Ezt később a munkaadója is megerősítette.

Meglőtt kevlar sisak egy az orlandói rendőrség által kiadott fotón
Meglőtt kevlar sisak egy az orlandói rendőrség által kiadott fotón
Fotó: OrlandoPolice / Twitter

Terrorcselekménynek tekintik

Nemcsak lőfegyver (egy kisebb lőfegyver és egy gépkarabély) volt nála a támadáskor, hanem viselt valamilyen, egyelőre azonosítatlan szerkezetet is.

A Szövetségi Nyomozó Iroda

terrorcselekményként kezeli a tragédiát.

A hatóságok kezdettől fogva valószínűsítették, hogy a mészárlásnak ideológiai indítéka volt, de egyelőre nincs információ arról, hogy bármilyen konkrét csoporthoz tartozott volna a támadó, írja a BBC.

Gyűlölködő megjegyzések a melegekre

Közben elérték a támadó szüleit az NBC-csatornától, ők kijelentették, hogy gyerekük nem volt tagja semmilyen felekezetnek, és kizártnak tartják, hogy vallási okokból követte volna el a férfi a bűncselekményt. Hozzátették azonban, hogy pár hónapja a fiú látott Miamiban az utcán két férfit csókolózni, és azóta gyakran tett gyűlölködő megjegyzést melegekkel kapcsolatban. Azt állították, fogalmuk sem volt róla, mire készül, a történtek ugyanúgy sokkolták őket, mint bárki mást Amerikában. Az apa a család nevében bocsánatot kért.

Az FBI jól ismerte őt

Mateen korábban már bekerült az FBI látókörébe. Nyilvánosságra hozták, hogy az FBI kétszer is kikérdezte Omar Mateent  2013-ban, miután gyanús megjegyzéseket tett a munkatársainak, mintha kapcsolata lenne az Iszlám Állammal. De a vizsgálatot lezárták, miután nem sikerült ezt alátámasztani, írja a BBC.

2014-ben viszont újra kikérdezték Mateent, akkor arra voltak kíváncsiak a nyomozók, van-e köze ahhoz az amerikaihoz, aki öngyilkos merényletet hajtott végre a szíriai konfliktusban. A gyanút nem sikerült megalapozni, és az aktát lezárták, mondta el Ron Hopper az FBI-tól.

A terrorizmusgyanú miatt megfigyeltek listáján most nem volt rajta Mateen.

Kapcsolat az Iszlám Állammal

Az NBC News legfrissebb információi szerint 

Omar Mateen nem sokkal a mészárlás előtt felhívta a 911-et, és hűséget esküdött az Iszlám Állam vezetőjének.

A CNN szintén úgy tudja, hogy volt ilyen telefonhívás. A CNN szerint Mateen a telefonban a bostoni merénylőket is szóba hozta.

Az MTI szerint az Iszlám Államhoz köthető egyik Twitter-fiókon megjelent egy fénykép, ami állítólag Omar Mateent ábrázolja. A kísérőszöveg először csak ennyi volt: „A férfi, aki véghez vitte a floridai éjszakai klub elleni támadást, amelynek során 50-en meghaltak s többtucatnyian megsebesültek.” A szimpatizánsok üzeneteikben méltatták a gyilkost.

Nem sokkal később az Iszlám Államhoz kötődő Amak hírügynökség közölte

az Iszlám Állam jelentkezett, hogy az egyik „harcosa” volt a támadás elkövetője.

Ahogy a BBC megjegyzi: az állítás nem tér ki arra, hogy az Iszlám Államnak közvetlen köze volt-e a mészárláshoz, vagy csupán arra gondolnak, hogy az ő ideológiájuk ösztönözte a merénylőt.

Később az MTI szerint több, a nyomozást jól ismerő amerikai tisztségviselő is azt mondta: eddig nem találtak az Iszlám Állam vagy más militáns csoport és a merénylet közötti közvetlen kapcsolatra utaló bizonyítékot. „Az eddigi ismereteink szerint (a merénylő) az első közvetlen kapcsolatot a mészárlás idején létesítette azzal, hogy esküt tett (az Iszlám Államnak)” – mondta egyikük.

Az amerikai hírszerzés egyik munkatársa arról beszélt: nem váratlan, hogy a terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, tekintve, hogy a csoport komoly vereségeket és veszteségeket szenvedett el Irakban és Szíriában is, vagyis „hazai pályán vesztésre állnak”.

Az exfeleség szerint erőszakos volt

Los Angelesben letartóztattak egy Pride-ra igyekvő férfit, akinél fegyverek voltak

Közben vasárnap a Los Angeles Times neve elhallgatását kérő hatósági forrására hivatkozva arról írt, hogy Santa Monicában a hatóságok fegyvereket, lőszert és – feltehetően – robbanóanyagot találtak egy férfi kocsijában, aki azt állította, hogy az L. A. Pride-ra tart Nyugat-Hollywoodba. A kocsinak indianai rendszáma volt. A lap forrása szerint nincs tudomása a hatóságoknak arról, hogy bármilyen kapcsolatban lenne ez az incidens az orlandói mészárlással. A nyomozást átvette az FBI. Nyugat-Hollywoodban a tervezett fesztivált megtartják, de fokozott biztonsági intézkedések mellett.

A Washington Postnak nyilatkozó exfeleség szerint a 2009-ben kötött házasságuk rövid ideje alatt Mateen nem volt különösebben vallásos, és nem vette észre rajta, hogy a radikális iszlám befolyása alatt lett volna.

A lap azonban beszélt Mateen egy neve elhallgatását kérő barátjával is, aki szerint a válás után a férfi egyre vallásosabbá vált, elment mekkai zarándoklatra is. Az Iszlám Államot azonban neki nem emlegette.

Rendkívüli állapot

Az orlandói lövöldözés az Egyesült Államok történetének legtöbb áldozatot követelő vérengzése.

Eddig a 32 halálos áldozatot követelő, 2007-es virginiai mészárlás volt az.

„Ma olyan dologgal állunk szemben, amit soha nem képzeltünk volna, ami elképzelhetetlen” – mondta az orlandói polgármester, Buddy Dyer, aki szerint a helyszínen mindent vér borít.

A polgármester rendkívüli állapotot hirdetett a városban, hogy könnyebben hozzájussanak a tragédia kezeléséhez szükséges erőforrásokhoz. A floridai kormányzót is rendkívüli állapot kihirdetésére kérte. A polgármester beszélt Barack Obama elnökkel, aki megígért minden erőforrást, amit csak a szövetségi kormányzat adhat.

Obama vasárnapi nyilatkozatában terrorcselekménynek és egyszersmind gyűlölet-bűncselekménynek nevezte az Orlandóban történteket. A tragédiára adott reakciókról itt olvashat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport