Diána
12 °C
21 °C

Egyre többen jelentik, meghalt az Iszlám Állam vezetője

2016.06.14. 16:55 Módosítva: 2016.06.14. 16:55

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének állítólagos haláláról tudósított kedden a szíriai kormányhoz közeli Samaa, illetve az al-Ekbaríja szaúdi állami hírtelevízió a dzsihadistákhoz kötődő hírügynökségre hivatkozva. Az amerikai vezetésű nemzetközi terrorellenes szövetség viszont nem erősítette meg a hírt.

A dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Amak hírügynökségre hivatkozva több közel-keleti hírforrás azt jelentette:

Bagdadi áldozatul esett az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásainak Rakkában, a terrorszervezet szíriai "fővárosában".

Az értesülések szerint a terroristavezér vasárnap reggel vesztette életét a koalíció szíriai légcsapásaiban, írta az MTI.

Az Amak állítólagos - az Iszlám Állam nevében nyilvánosságra hozott - közleménye szerint megölték a dzsihadisták "kalifáját". Abu Bakr al-Bagdadit a szövetség Rakkára mért légicsapásai során ölték meg a ramadán ötödik napján - fűzték hozzá. Az iszlám böjti hónap, a ramadán június 5-én vette kezdetét.

Nyugati forrásból nem kommentálták a bejelentést. Az al-Szumaríja iraki tévé már június 10-én jelentette Ninive tartománybeli forrásokra hivatkozva, hogy Abu Bakr al-Bagdadi és az Iszlám Állam további magas rangú emberei megsebesültek a koalíciós erők egyik légicsapásában, amelyet a szervezet egyik parancsnoki épületére mértek a szíriai határ közelében.

Chris Garver ezredes, a nemzetközi koalíció egyik szóvivője azonban aznap azt írta a Reuters hírügynökségnek elküldött e-mailjében, hogy "egyelőre semmit nem tud megerősíteni". A terrorszervezet az Irakban és Szíriában elfoglalt kiterjedt területein 2014 derekán kiáltotta ki "kalifátusát".