Tibor
2 °C
8 °C

Abdeslam gimnazistákkal füvezett a párizsi terrortámadás után

2016.06.16. 13:12

Gimnazistákkal, egy párizsi elővárosban töltötte a merényleteket követő éjszaka egy részét a tavaly novemberi párizsi terrortámadások egyetlen életben maradt végrehajtója, Salah Abdeslam. A fiatalok szimpatikusnak és nyugodtnak írták le a férfit, akivel együtt is füveztek – írja az MTI.

A francia nyomozók feltételezése szerint Abdeslam szállította a helyszínre a november 13-án a Stade de France nemzeti stadionnál robbantó három öngyilkos merénylőt, majd Párizs északi részén hagyta a kocsit. Ezután az egyik déli elővárosban, Chatillonban töltötte az éjszakát. A robbanóövét tíz nappal később ebben az elővárosban találták meg egy szemetesben.

Mekis hamburgert ettünk két haverral, amikor odajött hozzánk éjjel egy körül. Normális fickónak tűnt, akinek épp nincs semmi dolga. Elkezdtünk dumálni, szimpatikus volt, velünk maradt

– mondta csütörtökön egy 17 éves gimnazista a Le Nouvel Observateur francia hetilapnak. A fiatalok magukkal hívták Abdeslamot a metrómegálló közelében lévő egyik lakótelepi ház lépcsőházába, ahol megosztották vele a szendvicsüket.

A BFM hírtelevízióban az egyik fiatal azt mondta, hogy a férfi Abdel néven mutatkozott be, belga akcentussal beszélt, és felfújt dzseki volt rajta. Azt mondta nekik, hogy kerékbilincset tettek az autójára, és az unokatestvéreit várja, akik hajnalban jönnek érte. Az újság és a tévé beszámolója szerint a csapat reggel fél ötig maradt együtt, ettek és füveztek, Abdeslam pedig a jövőbeni terveiről mesélt a gimnazistáknak.

Azt mondta, hogy hamarosan elveszi a barátnőjét, néhány hónapon belül

– emlékezett vissza az egyik jelenlévő.

A fiatalok az éjszaka folyamán a mobiltelefonjaikon értesültek a merényletekről. Együtt nézték meg a Bataclan koncertteremben történt lövöldözésről készült felvételt az interneten. Abdeslam "megállt az egyik srác mögött, akinél a telefon volt, nem mutatott semmilyen különösebb érzelmet. Nézte és azt mondta, hogy szomorú, ami történt. Olyan volt, mintha akkor tudta volna meg, mi történt" – mondta az egyik gimnazista. 

Az öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 ember halt meg november 13-án Párizsban. Négy hónapnyi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, és április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerákkal megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező, 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és gyilkossággal vádolják.