Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egyre durvábban pusztít a bozóttűz Kaliforniában

2016-06-17T071120Z 47724863 S1AETKJPFSAA RTRMADP 3 USA-WILDFIRES
2016.06.19. 13:39

Egyre terjed a bozóttűz az Egyesült Államokban, Kalifornia déli részén, ahol szombat estig több mint háromezer hektárt perzseltek már fel a lángok, és több százan kényszerültek elhagyni otthonaikat a tűz miatt. A kiszáradt földön az erős szél miatt tűztornádók jöttek létre, jelentette az MTI. 

A tűzoltók becslése szerint a lángokban álló területek mintegy 45 százalékán sikerült megfékezniük a tüzet, és a naplementekor a partvidék kanyonjain rendszeresen végigsöprő szél sem támadt fel. Keddig azonban erős széllökésekre is számítani kell, amelyek ismét felkorbácsolhatják a lángokat.

Ezerkétszáz tűzoltó küzd a lángokkal Santa Barbarától mintegy harminc kilométerre.

Itt az ideje összeszedni a családot, a kisállatokat és a fontos iratokat, hogy ha kell, gyorsan el tudjanak indulni

- üzente a helyieknek a Santa Barbara-i seriff hivatala. A lángok szerdán csaptak fel, és azóta megállás nélkül terjed a tűz.

Új-Mexikóban is tombolnak a lángok. Hétszáz tűzoltó küzd, hogy megfékezzék a tüzet, amely több mint hétezer hektárt tarolt le négy nap alatt. Az állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett, hogy több erőforrást lehessen mozgósítani a tűzoltás érdekében.

2016-06-17T071651Z 1481897032 S1AETKJPSLAA RTRMADP 3 USA-WILDFIR
Fotó: Handout / Reuters

Az amerikai meteorológiai szolgálat Dél-Kalifornia, Dél-Nevada és Arizona egy részére vörös riasztást adott ki olyan időjárási körülmények miatt, amelyek bozóttüzet okozhatnak. Új-Mexikó, Texas és Oklahoma jelentős részén pedig rekkenő hőség várható.