Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Spanyolországban baloldali egységgel próbálják megdönteni a jobboldali kormányt

2016.06.20. 16:23

A spanyol választások előtti utolsó közvélemény-kutatások szerint szoros a küzdelem a konzervatív Néppárt és az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) néven induló egyesült baloldali szerveződés között. A felmérések szerint a Néppárt áll az élen, de még így sem lehet elég magas a támogatottsága a június 26-i választásokon a kormányalakításhoz. 

Az országot jelenleg is irányító konzervatívok a szavazatok 29-31 százalékára számíthatnak, ami 114-131 mandátumot jelentene. A kormányalakításhoz azonban 176 mandátum szükséges, ezt a számot a decemberi parlamenti választásokon nem sikerült elérnie egyik indulónak sem, ezért kell most újra az urnákhoz járulni. 

A második helyen a baloldali-rendszerkritikus Podemos (melyről itt írtunk) és az Egyesült Baloldal közös formációja, az Unidos Podemos áll, a megkérdezettek 24,6-26 százaléka szavazna rájuk. Szövetségre lépésükkel sikeresen egyesítették a baloldali szavazók két nagy tömbjét, és folyamatosan zárkóznak fel a Néppárthoz. 

A kormányalakításhoz valószínűleg több párt együttműködésére lesz szükség. Ezt elősegítheti, hogy a harmadik helyen is baloldali párt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt áll, méghozzá nagyjából 20 százalékos támogatottsággal, de szóba jöhet a negyedik, Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is, mely a szavazatok 13-14 százalékára számíthat.  

A négy közvéleménykutató cég közül az egyik minden eddigit alulmúló várható részvételi arányról is beszámolt: a választásra jogosult állampolgárok mindössze 64,6%-a szándékozik elmenni szavazni. A spanyolok belefáradtak, hogy a pártok képtelenek megállapodni egy működőképes kormány létrehozásáról. 

(MTI)