Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Halálos áldozatai is vannak a mexikói tanártüntetésnek

2016-06-20T031114Z 889620669 S1AETKXNIWAA RTRMADP 3 MEXICO-VIOLE
2016.06.20. 09:27

Hat tüntető meghalt és több mint százan megsebesültek Mexikó déli részén, a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok és a rendőrség vasárnapi összecsapásában, írja az MTI.

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, valamint hogy egy hete őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával.

Válaszul a tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel.

A mexikói hatóságok közlése szerint a tüntetés azután torkollt erőszakba, hogy a rendőrség megpróbálta visszafoglalni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől. A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a rohamrendőrökre. Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget.

Gabino Cué oaxacai kormányzó vasárnap helyi idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján azt mondta: a korábban közölt négyről hatra nőtt a halálos áldozatok száma. Az áldozatok többnyire fiatalok, és csupán kettejüknek volt köze a szakszervezethez.

Az összecsapásokban ezenkívül megsebesült 53 civil, 41 szövetségi és 14 állami rendőr. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy egy rendőr is van a halottak között.

Enrique Galindo, a mexikói szövetségi rendőrség vezetője szerint a legtöbb erőszakcselekményt a tanári szakszervezethez nem köthető álarcosok követték el. A rendőrség 21 embert vett őrizetbe.

A szövetségi rendőrség közleménye szerint a hatóságok a Pemex állami olajvállalat 120 teherautóját kísérték a közeli Salina Cruz városban lévő finomítóból. Az olajvállalat pénteken közölte, hogy ha az országutat továbbra is lezárva tartják, ideiglenesen fel kell függesztenie a Salina Cruz-i termelést. Az El Universal című mexikói újság jelentése szerint nagyjából 500 szövetségi rendőrt vezényeltek a blokád felszámolására.

Az utóbbi héten Oaxaca állam számos részén zajlottak nem egyszer erőszakba torkolló tüntetések. Szövetségi ügyészek azzal vádolják a szakszervezeti vezetőket, hogy saját pénzügyi hálózatot hoztak létre, amelyen keresztül tüntetéseket finanszíroznak és a saját zsebüket tömik.