Dömötör
-1 °C
14 °C

"Felrobbantom az öveket, ha bármilyen hülyeséget csináltok!"

2016.06.20. 20:29

Izgalmas részleteket hozott nyilvánosságra az FBI az orlandói mészárlás elkövetőjével folytatott telefonbeszélgetéseiből. A nyilvánosságra hozott leiratok szerint Omar Mateen a mintegy három órán keresztül tartó terrorakció közben négyszer is telefonált a rendőrségre, s azzal fenyegetődzött, hogy a szórakozóhely előtt hagyott autójában robbanószerek vannak, a túszokra pedig robbanó öveket kötött, amelyeket azonnal működésbe hoz, ha a rendőrség "bármilyen hülyeséget csinál".

Az első telefonhívás mintegy fél órával az első lövések után érkezett, s a merénylő, miután arab nyelven Isten prófétáját éltette, közölte:

tudatom, hogy Orlandóban vagyok és én lövöldöztem.

Az első telefonhívás után a 29 éves terrorista még háromszor beszélt telefonon az FBI tárgyalóival. Többször is iszlám harcosnak mondta magát és azt követelte, hogy az Egyesült Államok állítsa le Szíria és Irak bombázását. A nyilvánosságra hozott dokumentumok között azonban nem szerepel az a hűségeskü, amelyet az FBI múlt vasárnapi tájékoztatása szerint Mateen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak tett.  

Közölte a rendőrséggel azt is, hogy ő maga szintén robbanószerekkel megrakott mellényt visel, méghozzá - utalt a párizsi Bataclan szórakozóhelyen folyt mészárlásra - "olyat, amilyent Franciaországban használtak".

A rendőrségi kommandósok által agyonlőtt Mateen hasonló módon fenyegette meg a Pulse melegbárban - ahol korábban többször is megfordult -  szórakozó embereket, de végül kiderült, hogy a lőfegyvereken kívül nem volt nála semmi. 

A dokumentumok azonnal politikai vitát kavartak.Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke - aki az utóbbi hónapokban szokatlan manővereivel próbál Trumptól távolságot tartani - például azonnal kifogásolta, hogy a beszélgetéseket szerkesztett formában és nem is teljes egészében hozták nyilvánosságra, mert így félrevezették a közvéleményt.

tudjuk, hogy a lövöldöző radikális iszlamista, szélsőséges ember volt, akit az Iszlám Állam ihletett. Azt is tudjuk, hogy szándékosan a meleg és transznemű közösséget vette célba. A kormányzatnak a telefonbeszélgetések teljes, szerkesztetlen szövegét kell nyilvánosságra hoznia, hogy a közvélemény tisztán lásson, ki tette ezt és miért.

Hétfőn délelőtt az orlandói kórházi központ közleményben tudatta, hogy a nyolc nappal korábbi tömegmészárlás túlélői közül még mindig tizennyolcan szorulnak kezelésre, és négy áldozat állapota változatlanul válságos. Loretta Lynch igazságügyi miniszter kedden utazik Orlandóba, hogy a nyomozókkal, valamint a túlélőkkel és az áldozatok családtagjaival találkozzék.

(MTI)