Géza
1 °C
16 °C

Áramszedős kamionokkal kísérleteznek a svédek

2016.06.24. 20:00

A közúti járműveket villamos energiával ellátó útszakaszt tesztelnek Svédországban, írja az MTI. A tesztutat az E16-os autópálya 2 kilométeres szakaszán alakították ki a közép-svédországi Gävle város közelében.

A villamosok és trolik vonalához hasonlóan egy felsővezetékkel adnak áramot a kamionok hibrid motorjába - közölte a Trafikverket svéd közlekedési vállalat. 

elvag

"Az elektromos utak révén egy lépéssel közelebb kerülünk a fosszilis üzemanyagoktól mentes közlekedéshez, és ahhoz, hogy nullára csökkentsük a széndioxid-kibocsátás mértékét. Ez az egyik módja annak, hogy környezettudatos közlekedést teremtsünk a már meglévő úthálózaton" - fogalmazott Lena Erixon, a Trafikverket igazgatója.

A teszteket 2018-ig végzik, ezalatt ismereteket szereznek a fejlesztők arról, hogyan működnek az elektromos autók a gyakorlatban, és hogy a technológia alkalmazható-e a jövőben. A kísérletet az ösztönözte, hogy a kormány 2030-ig fosszilis üzemanyag nélküli teherautóflották kialakítását és az energiahatékonyság fokozását tűzte ki célul.