Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Mi lesz az Angliában tanuló magyar diákokkal?

2016.06.24. 11:21

Jelenleg nagyjából 125 ezer EU-állampolgár diák tanul az Egyesült Királyság egyetemein, köztük kb. 2000 magyar. Rájuk most ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a brit diákokra: ugyanazt a tandíjat fizetik, ugyanolyan feltételekkel vehetik fel a diákhitelt, és ingyenes egészségügyi ellátásban részesülnek. A brit EU-kilépéssel ez várhatóan gyökeresen meg fog változni.

Bár még semmi nincs kőbe vésve a kilépéssel kapcsolatban, az biztos, hogy maga a folyamat legalább két évet fog igénybe venni, így azok az egyetemisták, akik már kinn tanulnak, még az EU-s szabályozások mellett, változatlan körülmények között fejezhetik be az iskolát. Ugyanez vonatkozik várhatóan azokra is, akik az átmeneti időszakban felvételiznek. „A 2017-ben és 2018-ban érettségiző magyar diákok sikeres felvételit követően a jelenleg érvényes feltételekkel tanulhatnak majd az Egyesült Királyságban, de a kilépés előkészítésének összetettsége miatt az ezt követő akár több évben is maradhatnak a jelenlegi viszonyok” – mondta el kérdésünkre Lévai Balázs, a külföldi egyetemre felvételiző magyar diákok felkészítésével foglalkozó Engame Akadémia ügyvezetője. (Az ő három diákjuk kalandjait követtük két évvel ezelőtti cikksorozatunkban.)

Hogy mi lesz az elszakadási folyamat lezárása után, és milyen esetleges külön engedményeket kapnak az EU-s diákok az új rendszerben, arról jelenleg csak találgatni lehet. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy sima külföldi diáknak számítanak majd. „Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi tandíj (alapszakos hallgatók számára egységesen 9000 font) akár dupláját kéne fizetniük a magyar diákoknak a brit egyetemi képzésért, valamint nem lennénk jogosultak a brit diákhitelre és az ingyenes egészségügyi ellátásra sem” – mondja Lévai Balázs.

Az angol egyetemre készülő magyar diákok abban reménykedhetnek, hogy az EU-n kívüli Nagy-Britannia követi Svájc és Norvégia példáját, és külön megállapodásokkal könnyíti meg az európai diákok életét a brit felsőoktatásban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?