Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Ez volt a Brexit utáni első nap

Nagy-Britannia arra szavazott, hogy kilép az EU-ból

Élő
GettyImages-542782802
Janecskó Kata
Nyilas Gergely
Iván András
Jenei Miklós
2016.06.25. 00:15

 

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Jó éjszakát, reggel folytatjuk!

 • A Moody's máris belebegtette a leminősítést

  A leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia hosszú távú államadós-besorolásának kilátását a Moody's alig több mint 12 órával a Brexit-referendum végleges eredményének kihirdetése után.

 • A németek már a magyar EU-tagság miatt is aggódnak

 • Egészen komoly politikaelméleti dilemmák törtek fel a népszavazás nyomán. Amellett, hogy megindult egy történelmileg teljesen indokolatlan autonómiatörekvés, a Guardian videójában háborgó brit fiatalok most azt vetik fel, hogy kevesebbet kéne érnie egy olyan polgár szavazatának, akinek alig pár éve van már csak hátra, mint egy olyan emberének, aki sok-sok évtizedet él még az országban.

  Egyébként hasonló alapon lehetne követelni azt is, hogy családosok vagy a magasabb végzettségűek szavazata többet számítson egy egyedülálló vagy egy egyszerűs melós voksánál. E

 •  A La Manche- csatorna túloldalán fekvő Calais polgármestere lengette be egy tévé-interjúban, hogy az Angliába tartó, de a városban visszatartott menekülteket (a menekültek és Calais viharos viszonyáról itt írtunk) a határegyezmény megszűnése miatt felülvizsgálhatják, és ennek eredményeképp akár 6000 menekültnek adhatnak zöld utat a Csatornán át.

  Ez fenyegetés egybecseng a régiós kormányzat vezetője, Xavier Bertrand nyilatkozatával, aki az mondta:

  Az angolok vissza akarták kapni a szabadságukat, hát akkor kapják vissza a határaikat is.

  (via Guardian)

 • Meredeken zuhant minden amerikai piac pénteken, az olaj ára is csaknem 5 százalékos mínuszban zárt,írja a CNBC.

  Az S&P 500 és a Dow Jones industrial is leolvasztotta az idei növekedését - utóbbira a Goldman Sach zuhanása segített rá főleg - , így most már Nasdaqkal együtt mindhárom mínuszban van, ami a 2016-os teljesítményt illeti.

  Mindez számokban a következőképpen néz ki: 

  • DJIA -611,21 pont, -3,39 százalék
  • S&P 500 -76,02 pont, -3,6 százalék
  • Nasdaq -202,06 pont, -4,12 százalék 

  A font tíz százalékot esett a dollárhoz képest csütörtök este óta, 1985 óta nem volt ilyen gyenge.

 • Összeomlott a brit parlament honlapja az újranépszavazási petíció miatt

 • Csak minek.

  Olyanokat nyilatkoztak ugyanis az MTI-nek, hogy arra törekszenek, hogy "minimalizálják az európai uniós tagországokat, az Egyesült Királyságot és a tágabb értelemben az európai gazdaságot érő hatásokat". Meg hogy "a bankszektor továbbra is elkötelezett a határokon átnyúló együttműködés iránt".

 • Ha nem baj, ezt meg sem próbálom lefordítani. A képet egyébként a Londoni Román Kulturális Intézet prezentációján lőtte Perjovschi Dan vizuális művész.

  13497799 10154343400001789 970308819227709621 o
  Fotó: Facebook
 • Oké, az ezt indítványozó petíció csak félig tűnik komolynak, de jelzi, hogy az emberek ráéreztek a népszavazósdi ízére, és egy ország fővárosát akarják függetlenné tenni az országtól.

 • Az Odoxa közvélemény-kutató intézet által készített felmérés (amit az MTI jóvoltából ismerhettem meg) szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya Franciaországban, akik a kilépést pártolják, de ők egyelőre a szavazásra jogosultak 35 százalékát érik csak el. Más kérdés, mi lesz akkor, ha ez valóban országos kampánytémává emelkedik, márpedig Marine le Pen, a Nemzeti Front elnöke nem sokat késlekedett, és bejelentette

  ha jövőre megválasztják elnöknek, fél éven belül kiírja a népszavazást Franciaország uniós tagságáról.
 • A Guardian tudósítója írja, hogy egy csomó 16- és 17 éves demonstrál a Downing Street 10 előtt azért, mert ők nem szavazhattak a népszavazáson, pedig voksuk könnyen lehet, hogy döntőnek bizonyult volna:

  35 éven alattiak 75 százalékra ugyanis az uniós tagság mellett tette le a voksát.

  A tinédzserek a 2014-es skót népszavazásra hivatkoztak, ahol a referendum előtt 16 évre szállították le a korhatárt. Az egyik - egyébként már 26 éves - támogató azt mondta a lapnak:

  a népszavazás nem csak a gazdaságról, a bevándorlásról szólt, hanem arról a társadalomról, világról és Európáról, amelyet szerintem Nagy-Britanniának támogatnia kellett volna a jövőben.

 • A brit médiában hamar megtalálták azokat, akik nem csak hogy nem tudták, mi is az az EU, de úgy voksoltak a kilépésre, hogy 24 órával később már nagyon bánják.Itt olvashatnak például két mintapolgárról, akik nem hitték el, hogy valóban kiléphetnek.

 • Az európai filmesek tesznek a Brexitre

  Cikkünkből kiderül, hogy az amúgy is erős brit filmipart amúgy is különleges megállapodások kötötték az uniós szervezetekhez. 

 • Nicolas Sarkozy is úgy gondolja, komolyan le kell vonnia a következtetést a britek döntéséből, azonban a visszatérőfélben lévő jobboldali exelnök 

  fellazítás helyett szorosabbra vonná a válságba került Unió egységét.

  Sarkozy átiratná az európai szerződést (mely egyébként a franciák 2005-ben népszavazáson utasítottak el), és a következő 5 pillérben erősítené az uniós együttműködést:

  1. megerősítené Európa külső határainak ellenőrzését
  2. beindítaná az eurózóna gazdasági kormányát
  3. 10 stratégiai pontban határozná meg az EU kompetenciáit
  4. javítaná az intézmények hatékonyságát
  5. leállítaná az EU további bővítését, például felfüggesztené a Törökországgal való tárgyalásokat, mivel szerinte Ergodan illiberális rendszerének nincs helye az Unióban.
 • A hitvallás biztos visszatántorította volna a kilépésre szavazó briteket:

  A Magyarországi Szociáldemokrata Párt sajnálatát fejezi ki, hogy Nagy Britannia polgárai az Európai Unióból való kilépés mellett döntöttek. Sajnálatunkat fejezzük ki továbbá azért is, mert egy, a demokráciájáról méltán híres országban is a szakadás-párti, a romboló kampány érvényesült.

  Az MSZDP egy egységes, gazdasági és politikai érdekeit érvényesíteni képes Európában érdekelt.

  Egy olyan uniót akarunk, amelyik az európai ügyeket egységes fellépéssel kezeli, meg tudja védeni határait, a gazdasági egyenlőtlenségek kiküszöbölésén dolgozik, lehetővé téve az EU keleti felében élő munkásai bérének mielőbbi, eddig elhanyagolt felzárkóztatását. Olyan Európát, amelyik képes szabályozni a nemzetközi nagytőke vállalatainak tevékenységét is.

 • Egy rugalmasabb Európai Unióról szóló tervezetet kíván bemutatni a német és a francia külügyminiszter az Európai Unió alapító tagjainak szombaton - írja az MTI diplomáciai forrásokra hivatkozva

  Frank-Walter Steinmeier német- és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szombaton Berlinben közös tervezetet kíván terjeszteni az EU négy további alapító tagorszűgának - Belgium, Luxemburg, Hollandia és Olaszország - külügyminiszterei elé.

  A dokumentumban egy olyan "rugalmas Európa" tervét vázolták fel a tárcavezetők, amely több teret adna azoknak a partnerországoknak, aki az integráció további lépéseit nem akarják vagy nem tudják véghezvinni. A tervezet szövege leszögezi, hogy a Brexitre tekintettel

  közös kötelesség azon dolgozni, hogy hasonló fejlemény Európa más részein ne ismétlődhessen meg

  A lazítás ígérete ellenére a németek és franciák leszögezik, hogy ők egy "sorsközösségként" alkotnak, mely a kül- és belbiztonság terén, a menekültpolitika, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás területén is európai megoldásokat szorgalmaz. Azaz csupa olyan területen, ami érvként szolgált a kilépéspártiak kampányában.

 • Az Egyesült Államok jegybankjaként működő Fed bejelentette, hogy más jegybankokkal együttműködve kész dollárral ellátni külföldi pénzintézeteket a pénzpiaci feszültségek csillapítására.

  A Fed közleményében azt írja, hogy szoros figyelemmel követi a globális pénzpiaci fejleményeket azután, hogy a kilépést pártolók nyertek a brit népszavazáson. 

  A Fed kijelentette, ha szükséges, a globális piacon fellépő feszültségek enyhítésére devizacserékkel tud segíteni.  A devizacsere megállapodások lehetővé teszik, hogy külföldi jegybankok saját valutájuk ellenében dollárt kölcsönözzenek a Fed-től, hogy dollárlikviditással láthassák el a belföldi pénzintézeteket.

  Londoni elemzők arra számítanak, hogy a Fed emellett azzal is igyekszik majd ellensúlyozni a Brexit okozta piaci pánikot, hogy elhalasztja a következő hónapokra ütemezett kamatemelést, sőt, akár még vághat is a kamaton. A brit jegybank is várhatóan csökkenti majd az alapkamatot és még több pénzt pumpál majd a monetáris élénkítési programjába.

 • Vlagyimir Putyin joggal érezhette magát megszólítva a Brexit ügyében, hiszen David Cameron maga mondta, hogy "Putyin boldog lenne, ha a britek kilépnének az Unióból". Az orosz elnök délután válaszolt az azóta már lemondott brit miniszterelnöknek. Először is visszautasította a vádat, mely szerinte

   egy inkorrekt kísérlet volt a brit közvélemény befolyásolására. (...) Véleményem szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy - főleg a választásokat követően - valamiféle orosz álláspontról beszéljen. Ez nem más, mint a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása.

  Putyin dióhéjban arra is kitért, hogyan látja a brit helyzetet:

  Teljesen érthető, hogy miért történt, ami történt: először is, senki nem akar szegényebb országokat, egész nemzeteket fenntartani, támogatni

  Az orosz vezető másik okként a biztonságpolitikát említette: szerinte a britek nem elégedettek a biztonságpolitikai megoldásokkal, különösen azóta, hogy a menekültválság új problémákat vetett fel.

  (Russia Today)

 • Igazán nevetségesen és cinikusan reagált a Brexit-népszavazás eredményére az Anglia délnyugati csücskében lévő Cronwall-megye közgyűlése. Az önkormányzat vezetője azt írta egy közleményben a népszavazás eredményének kihirdetése után, hogy 

  ragaszkodni fognak hozzá, hogy Cornwall legalább annyi támogatást kapjon a brit kormánytól, mint amennyit az EU-tól kapott.

  Ahhoz, hogy értékelni tudjuk azt a mély cinizmust, ami árad ebből a felszólításból, ahhoz két dolgot tudnunk kell:

  1. Cornwall-megye az elmúlt 10 évben évente átlagosan 60 millió font, vagyis mai árfolyamon 23,5 milliárd forint uniós támogatást kapott
  2. a megyében a szavazók 56,6 százaléka a kilépés mellett tette le a voksát. 

  Azért az sem teljesen kizárt, hogy a cornwalliak igazából csak óriási balekok, a közgyűlés tagjai szerint ugyanis a kilépés-kampány szervezői biztosították őket, hogy ugyanúgy kaphatnak majd támogatást a Brexit után, és hogy nem kerülnek rosszabb helyzetbe csak azért, mert nem lesznek már elérhetők az uniós pénzek. 

  Persze a kilépés mellett kampányolók sok mindent mondtak, amiről rögtön a győzelem után beismerték, hogy nincs is úgy. Nigel Farage például péntek reggel egy TV interjúban bevallotta, hogy egyáltalán nem biztos, hogy azt a 350 millió fontot, amit Nagy Britannia eddig befizetett az EU-nak, azt mind a közegészségügyre lehet majd költeni, pedig ez volt a kilépős kampány egyik legfontosabb szlogenje. Nem csodálkoznék, ha nemsokára a cornwalliak is kapnának egy levelet, hogy "bocs, mégsincs nektek évi 60 milliónk". 

 • A szintén a bentmaradás mellett kampányoló Munkáspárt kissé különc vezetője, Jeremy Corbyn "a kurrens ügyek miatt" lemondta a legnevesebb brit fesztiválra tervezett beszélgetését. A "kurrens ügyek" megnevezés nem csak a népszavazás utáni beállt káoszt takarja, hanem azt a bizalmatlansági indítványt is, melyet két Labour-képviselő nyújtott be Corbyn ellen.

 • Az amerikai elnök is kinyilvánította, hogy tiszteletben tartja a Brexitről szóló döntést. "Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak, és az Egyesült Királyság NATO-tagsága továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad" - írta. Obama állásfoglalásában az Európai Unióval ápolt jó kapcsolatot is méltatja, és kimondja, hogy mind az EU, mind az Egyesült Királyság nélkülözhetetlen partnere marad az USA-nak.

 • Hillary Clinton közleményt adott ki a Brexitről, a demokraták amerikai elnökjelöltje azt írta: tiszteletben tartják a brit emberek által meghozott döntést. Az első feladatuk most, hogy biztosítsák: a döntés keltette gazdasági bizonytalanság ne ártson az amerikai dolgozó családoknak. Clinton megerősítette az elkötelezettségüket a Nagy-Britanniával fennálló "különleges kapcsolat" és az Európával kötött transzatlanti szövetség iránt. A közlemény arra fut ki, hogy össze kell tartani, és ezekben a mostani, bizonytalan időkben igazán nagy szükség van a nyugodt, stabil, tapasztalt vezetésre a Fehér Házban.

 • Ahogy azt korábban meg lehetett jósolni, a világ nagy befektetési bankjai elkezdhetik evakuálni az embereiket az eddigi európai főhadiszállásuknak számító londoni Cityből. A BBC forrásai szerint

  a Morgan Stanley már dolgozik azon, 2000 londoni dolgozót Dublinba és Frankfurtba költöztessen.

  A hírt a Morgan Stanley szóvivője tagadta, viszont az tény, hogy korábban több bankvezér is beszélt arról, hogy munkahelyek szűnhetnek meg vagy költözhetnek el Londonból a Brexit miatt. A brit HSBC még februárban nyilatkozta, hogy 1000 munkahelyet vinne Londonból Párizsba és az amerikai JP Morgan Chase vezetője is arról beszélt, hogy állások szűnhetnek meg a bank londoni irodájában.

  Teljesen valószínűleg egyik nagy bank sem vonul ki Londonból, de az Economist szerint biztos, hogy a Brexit feldarabolja az európai értékpapírpiacot, mert az eurókötvények és egyéb európai értékpapírok kereskedelmi biztos, hogy a kontinensre vagy Írországba költözik majd.

 • Az EU épületét helyre kell állítani, emberségesebbé és  igazságosabbá téve, de Európa a közös otthonunk és jövőnk

  - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök az MTI szerint. "Európa már számtalanszor megmutatta, hogy erősebb minden megosztottságnál" - fogalmazott. Renzi hétfőn találkozik Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel találkozik.

  Üdvözölte a Brexitet Matteo Salvini, az Északi Liga ellenzéki párt vezére. "Európa most végre megszabadulhat az Európai Uniótól" - mondta, és sajnálkozott, hogy az olasz alkotmány nem teszi lehetővé a nemzetközi megállapodások módosítását népszavazással. Luca Zaia, az Északi Liga politikusa, Veneto tartományi elnöke azonban máris bejelentette, hogy a párt aláírásgyűjtés indítását kezdeményezi az Olaszország és az EU közötti egyes megállapodások felülvizsgálatára.

  Az euroszkeptikus ellenzéki párt, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke, Luigi Di Maio szerint "az EU vagy megváltozik, vagy meghal". Az M5S aláírásgyűjtést indított Olaszországnak az euró-övezetből való kilépésére.

 • Offshore-lovag, nagy tőke helyett emberek, német önzés, euroblabla a nemzeti identitás helyett. Ezek a kifejezések jöttek elő Brexit kapcsán az alábbi nyilatkozatban:

  „A Brexit csak nyilvánvalóbbá tette, amit már a görög adósságválság és a migrációs krízis is megmutattak. A német önzésre épülő, többsebességes Európa széthulláshoz vezet. A magországok nagyvállalatainak és bankjainak érdekeit fatális tévedés »európai értékeknek« nevezni. A globális konfliktusokban pontosan kijelöli az EU helyét, hogy egy offshore-lovag képviseli. Skóciától Kurdisztánig: az euroblabla soha nem fogja helyettesíteni a nemzeti, közösségi identitásokat. Egy másik Európára van szükség: a nagytőke Európája helyett az emberek Európájára!”

  Ez kinek a nyilatkozata?

  • 4155
   Vona Gábor
  • 2611
   Orbán Viktor
  • 2267
   Schiffer András
  • 524
   Gyurcsány Ferenc
 • Csak néhány óra telt a népszavazás vége óta, és Nigel Farage, a kilépés mellett kampányoló UKIP vezetője az ITV reggeli műsorában már meg is tagadta azt az ígéretüket, miszerint a megmaradó pénzt, amit többé nem kell az EU-nak befizetni, az egészségügy kapja meg. Amikor a műsorvezető erről kérdezte, Farage közölte, hogy nem tudja garantálni ezt, és egyébként ő soha nem is állított ilyet, ez csak egyike volt azoknak a hibáknak, amelyeket a Leave kampány elkövetett. 

  (Independent, via 444)

 • Közleményben reagált a brit fapados légitársaság népszavazás eredményére. A cég azt közölte, hogy miden eshetőségre felkészült még a népszavazás előtt, a döntés így nem lesz lényeges befolyással stratégiájára, képes hosszútávon is fenntartani bevételei növekedését, és osztalékot tud fizetni részvényeseinek.

  A társaság viszont azt szeretné, hogy a brit kormány minél előtt elkezdjen arról tárgyalni az EU-val, hogy Nagy Britannia tagja maradhat-e az Egységes Légiközlekedési Piacnak. Ez ugyanis garantálná, hogy a brit társaság gépei továbbra is változatlanul repülhessenek az unió területén. 

  A cég ma levélben kérte a brit kormányt, hogy a tárgyalásokon minél előbbre sorolják ezt a kérdést, bár valószínűleg most minden nemzetközi piacon üzemelő brit cég ugyanezzel a kéréssel árasztja el a kormány postafiókját.

 • Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerint a Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az Európai Uniót, és ehhez új alapszerződést kell kidolgozni. Szerinte a reformok bevezetése, amely sokéves folyamat lenne,  "egyfajta ajánlatot jelenthetne az Egyesült Királyság számára is". Kaczynski hangsúlyozta: Lengyelországban "nem merült fel az EU-ból távozás gondolata".

 • „Az elmúlt hónapokban felerősödtek a Brexitről szóló beszélgetések az irodában, és a sajtóban is. Érdekes módon a körülöttünk lévők mind a bennmaradást támogatták, és bár volt viccelődés, hogy mi történne, ha esetleg kilépne az ország, de az nem volt komoly” – írta a Londontól száz kilométerre fekvő West Berkshire-ben egy éve kint élő Bence. 

  „A kampányban sok volt a gyűlölet és az egymásra mutogatás, és az az igazság hogy az EU-ellenesek jobban kampányoltak és el tudták hitetni az emberekkel, hogy az EU egy rossz dolog.

  De mi a környezetünkben úgy éreztük, hogy a tanult és értelmes embereknek ez a szavazás nem egy komoly kérdés.

  Ennél jobban nem is csalódhattunk volna az angol társadalomban. Ma reggel jött a bejelentés, ami teljesen meglepett mindenkit. Mindenki teljesen ki volt készülve az angol munkatarsak közül, el sem hittek, hogy ez tenyleg megtörtént. Barátnőm munkahelyén is hasonló volt a helyzet.

  A tanult, fiatal-középkorú emberek csalódottak (legalabbis az ország ezen részén). Ebben a megyében a bentmaradas győzött, ugyanúgy mint a szomszédos megyékben. Mindenki megijedt, es bizonytalan, nem csak a magyarok. A kilépők táborának a hangja nagyobb volt, és sikerült kis többséggel nyerni.

  Senki sem tudja mi fog történni. Az angol munkatársak nem látnak szép jövőt. Nem tudják, hogy kell-e majd nekik útlevél, hogy utazzanak. Nem tudják, hogy az EU-ból való kilépésnek milyen gazdasági következményei lesznek.

  Mindenki támogatott engem, ígérték, hogy mindent megtesznek, hogy maradhassak. A cégvezető is odajött hozzám, hogy elmondja, ne aggódjak.

  Nagy a bizonytalanság, és ezek az emberek a mai napon nagyon nem büszkék az országukra, és a politikusaikra. Sokan már arról beszélnek, hogy nem akarnak itt élni, egy ilyen helyen.”