Peking évente 11 centit süllyed, és ez csak most derült ki

2016.06.24. 15:29

A kínai főváros főként a szmogról meg a homokviharjairól híres, pedig van egy ennél is nagyobb környezeti fenyegetés: a város süllyed - írja a Guardian.

A műholdak mérései szerint minden évben 11 centivel kerül lejjebb a város több része is, így a középső, üzleti negyed is. Az egésznek az oka a talajvíz folyamatos, nagymennyiségű kiszivattyúzása, ami miatt a talaj egyszerűen összeroskad, mint egy kiszáradt szivacs. Főként a vasúthálózat lehet veszélyben, állítják tudósok. 

A süllyedésről szóló tanulmányt hét tudós készítette, és az InSAR nevű, a föld változásait monitorozó radartechnika mérésein alapul. A kutatók most elemzik részletesen a helyzetet, és hamarosan jelentkeznek egy összefoglalóval. 

Pekingben kutak tízezrei vannak, a legtöbbet a földműveléshez és tájépítészethez használják. Az állam szabja meg, ki fúrhat kutat, de helyi környezettudósok szerint nem alkalmazza szigorúan a szabályokat.

A város nincs egyedül a problémájával, Mexikóváros 28 centit, Jakarta is nagyjából ennyit, Bangkok 12 centit süllyed évente.  • Tippek
  • Bankszámla