Jusztina
10 °C
27 °C

Száz civilt öltek meg amerikai drónok

2016.06.24. 16:01

Mintegy száz halálos áldozatuk volt az amerikai dróncsapásoknak 2009 óta egy kormányzati jelentés szerint - közölte pénteken az NBC hírtelevízió amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Az NBC szerint jövő héten jelenti be hivatalosan a kormány, hogy a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és az afrikai kontinensen 2009 óta végrehajtott mintegy 500 dróncsapásnak körülbelül 100 polgári halálos áldozata volt.

A jelentés Barack Obama amerikai elnök korábbi ígéretéhez kötődik, miszerint átláthatóbbá teszi az elnöksége alatt megerősödött drónprogram tevékenységét. Ugyanakkor amerikai tisztviselők nagyon kevés információt osztanak meg a célpontokról és a dróncsapások körülményeiről.

A dróntámadásokat nyomon követő civil szervezetek azonban jóval magasabb számokról tudnak.

  • A The Long War Journal nevű projekt szerint az utóbbi hét évben 207 civil halt meg 492, Pakisztánban és Jemenben végrehajtott támadásban. A projekt nem említi a szomáliai és líbiai csapásokat.
  • A New America nevű agytröszt adatai szerint 244 és 294 között van a polgári áldozatok száma a Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában végrehajtott 547 csapásnak.
  • A The Bureau of Investigative Journalism oknyomozó újságíró szervezet becslései szerint 1068 civil halt meg Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában.

Az Obama-kormány szerint  ezek a szervezetek főként helyi sajtójelentésekre hagyatkoznak az adott országokban végrehajtott támadásokkal kapcsolatban, ezekben a jelentésekben pedig gyakran elferdítik a tényeket.

A kérdés azonban továbbra is fennáll: hogyan azonosítja a kormány a támadás áldozatait, és mi alapján minősít valakit fegyveresnek - jegyzi meg az NBC.

Egy 2013-as jemeni dróncsapás során például 12 ember halt meg, akik az amerikai hadsereg szerint fegyveresek voltak. Jemeni tisztviselők ugyanakkor közölték: a támadás egy lagzit ért. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) pedig nem tudta megerősíteni, hogy mindegyik célpont valóban fegyveres volt.

Egy Pakisztánban 2011-ben végrehajtott dróncsapás 44, a CIA szerint a tálib mozgalomhoz köthető emberrel végzett. Pakisztáni tisztviselők szerint azonban a támadás egy bányászattal kapcsolatos vita rendezését célzó találkozót érte, és a legtöbb halálos áldozat civil volt.

Az NBC szerint az állítólag civileket ért támadások jelentős részét az Obama-kormány első éveiben hajtották végre, amikor a drónok olyan emberek is célba vettek, akiknek a kiléte nem volt ismert, de feltételezhetően terroristák voltak.

Az amerikai drónok Szíriában és Irakban is tevékenykednek. A hadsereg szerint az amerikai légicsapások összesen 41 civil halálát követelték 2014 óta, viszont nem lehet tudni, hogy a támadásokat drónok vagy repülőgépek hajtották végre. Az iraki és szíriai koalíciós légitámadásokat figyelő Airwars független szervezet szerint a koalíciós csapásokban mindeddig legalább 1300 civil halt meg.