Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Már több mint 3 millióan írták alá a második EU-népszavazásról szóló petíciót

2016.06.25. 16:59

A Brexit győzelme eltelt másfél napban már több mint 1,5 millió aláírást gyűjtött be a népszavazás megismétlését kezdeményező petíció - írja a BBC. Az aláírók száma szombat estére meghaladta a 2,3 milliót is, és folyamatosan emelkedik, vasárnapra meghaladta a 3 millió aláírást.

A kezdeményezés azt mondja ki, hogy amennyiben a részvételi arány nem éri el a 75 százalékot és egyik válaszlehetőség sem lépi át a 60 százalékot, úgy meg kell ismételni a népszavazást. 

A csütörtöki szavazáson a választók 72,2 százaléka vett részt, a kilépés 52-48 arányban győzött. A skót függetlenségi népszavazáson kívül (amelyen extra sokan, 84,6 százaléknyian voksoltak) 1992 óta nem volt olyan népszavazás, ami elérte volna a 75 százalékot Nagy-Britanniában. 

Bár a kezdeményezés nagyon népszerű, a politikusok nem lelkesednek érte. David Cameron korábban azt nyilatkozta, hogy semmiképp nem ismétlik meg a szavazást. A Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn kijelentette, hogy elutasítja egy második népszavazás gondolatát, most már azon kell dolgozni, hogy kialakítsák az EU-val való jövőbeli együttműködés feltételeit. Az UKIP-os Nigel Farage, aki örül az eredménynek, szintén nem támogatna egy második kört, szerinte ez egy afféle "egyszer egy generációban, egyszer az életben"-döntés volt. 

Mindazonáltal a brit törvények szerint onnantól kezdve, hogy egy petíció átlépi a 100 ezer támogatói aláírást, a brit parlament alsóházának meg kell vitatnia a népszavazás lehetőségét. 

A szerverek közben alig bírják a terhelést, tegnap reggel be is dőlt a rendszer, ma pedig óriási a forgalom, percenként több tízezer oldalletöltést kell kiszolgálniuk, hatvanezernél is több ember lóg folyamatosan egyszerre az oldalon, és a számláló is látványosan pörög, percenként úgy 2000 ember adja le az adatait.

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen  • Vennék
  • Hírek