Lujza
-2 °C
13 °C

Újraindul a koalíciós huzavona Spanyolországban

2016.06.27. 18:42

A vasárnapi választásokon bár megerősödtek, továbbra sem sikerült többséget szerezniük a parlamentben az eddig hatalmon lévő konzervatívoknak, így az országban újraindulhat a koalíciós huzavona.

Az elmúlt hónapokban a kontervatívoknak nem sikerült senkivel sem dűlőre jutniuk, ezért is kellett kiírni az új választást. Most még egyszer nekifutnak, és minden mérsékelt párttal tárgyalni akarnak.

"Továbbra is kezemet nyújtom, hogy megalakítsuk azt a kormányt, amely garantálja a stabilitást, amelyre Spanyolországnak szüksége van" - fogalmazott  Mariano Rajoy ügyvezető kormányfő, a konzervatív Néppárt vezetője az MTI beszámolója szerint.

Rajoy már fél évvel ezelőtt is nagykoalíció létrehozását ajánlotta a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpártnak, azonban ők elutasították ezt.

Rajoy hangsúlyozta, hogy a kormányalakítás sürgős, és a keddi uniós csúcstalálkozót követően felveszi a kapcsolatot a többi párttal. Először a szocialistákat keresi meg, és reméli, hogy július végén, augusztus elején már új kormánya lehet az országnak. Nyitott a tárgyalásokra a mérsékelt Baszk Nacionalista Párttal (PNV), és a Kanári-szigeteki Koalícióval is. Továbbá kész arra, hogy kisebbségi kormányt alakítson, egyedi megállapodásokkal.

Antonio Hernando, a szocialista párt szóvivője ugyanakkor elvetette annak lehetőségét, hogy támogatnák Rajoy kormányalakítási terveit, akárcsak úgy is, hogy tartózkodnak a miniszterelnök-választásnál a parlamentben. "Rajoynak ideológiai rokonai között kell keresnie a támogatást" - mondta.

A szocialisták a baloldali Unidos Podemost (Együtt képesek vagyunk rá) okolták azért, hogy rosszul szerepeltek a választásokon, míg a konzervatív Néppárt megerősödött. 

Nem támogatja Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztását a Ciudadanos sem - ezt Albert Rivera pártelnök jelentette be hétfőn. Azt mondta: a PP elnöke által vezetett kormányt kísértenék a Néppárt korrupciós botrányai.

Így tehát az első nyilatkozatokból úgy tűnik, a politikai patthelyzet nem sokat változott a választások után sem. A PP 137 megnyert mandátuma nem elegendő az önálló kormányzáshoz, és csak a szocialisták 85 parlamentbe jutott képviselőjének támogatásával tudná megszerezni a miniszterelnök-választáshoz szükséges 176 szavazatot a törvényhozásban. A politikai elemzők azonban úgy vélik, a PP jobb tárgyalási pozícióból indul most mint fél évvel ezelőtt, mert 14-gyel több mandátuma van - írta az MTI.