Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kitoloncoltak egy kormánykritikus újságírót Egyiptomból

2016.06.28. 06:24

Egyiptomban a hatóság elhurcolt otthonából hétfőn egy közismert tévéműsor-vezetőt, aki gyakran bírálta műsoraiban a kormány politikáját egyebek közt a szólásszabadság megsértésével vádolva.

A tévés neve Liliane Daoud, és libanoni állampolgár. Letartóztatását és elhurcolását a műsorvezetőnő ügyvédje adta hírül, de név nélkül egy egyiptomi biztonsági tisztségviselő is megerősítette a történteket. Hogy hova vitték Daoudot, órákon át nem lehetett tudni, mígnem hétfőn éjféltájban egy repülőtéri tisztségviselő közölte, hogy biztonsági emberek kíséretében a nőt felrakták egy Libanonba induló repülőre - poggyászok nélkül.

Daoudot olyan férfiak hurcolták el otthonából - a nő tízéves lánya szeme láttára -, akik magukat az egyiptomi útlevélhatóság embereiként igazolták, a biztonsági tisztségviselő pedig azt mondta, hogy lejárt Daoud tartózkodási engedélye. Mindezek alapján - vagy/és ürügyén - a hatóság hivatalosan kitoloncolhatta Libanonba a nőt.

Daoud az ONTV nevű magán tévéhálózaton vezetett beszélgetős műsort.

A hálózat a múlt hónapban visszavett bíráló hangneméből, miután megvásárolta egy kormánypárti üzletember.

A médium egyébként hétfőn felmondta Daoud szerződését, pár órával azelőtt, hogy a műsorvezetőnőt elhurcolták. Daoud öt éven át dolgozott a tévéhálózatnak.

A biztonsági tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek azt is mondta, hogy a műsorvezetőnő "túllépett a határon" műsoraiban, és büntetésként nem fogják visszaengedni Egyiptomba. Egyiptomi újságírók és jogi aktivisták megdöbbenésüknek adtak hangot a világháló közösségi oldalain, és sötét jövőt jövendölnek. "Ez csak a kezdet" - írta egyikük.