Laura, Alida
16 °C
32 °C

Orosz hadihajóval kekeckedett egy amerikai romboló

2016.06.28. 16:08

Veszélyesen megközelítette az amerikai Gravely romboló az orosz Jaroszlav Mudrij őrhajót a Földközi-tenger keleti medencéjében, megsértve ezzel a nemzetközi szabályokat és a kétoldalú megállapodásokat – ezt közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Az oroszok szerint az incidens még június 17-én történt, ekkor az amerikai Arleigh Burke-osztályú, irányítható rakétákkal felfegyverzett romboló 60-70 méterre közelítette meg balról az orosz hadihajót, majd annak útvonalát veszélyesen közel, a hajóorr előtt 180 méterre keresztezte. Az orosz hajó a védelmi minisztérium közleménye szerint nemzetközi vizeken, állandó sebességgel haladt és nem tett veszélyes manővereket az amerikai hajó felé.

Az orosz minisztérium szerint a Gravely személyzete és legénysége megszegte a hajók összeütközésére való figyelmeztetésre vonatkozó nemzetközi előírást, valamint egy 1972-es kétoldalú egyezményt, amelynek az a célja, hogy megakadályozza a nyílt tengeren és az afölötti légtérben a hasonló incidenseket.

Az orosz közlemény emlékeztetett rá, hogy a Pentagon az elmúlt időben szakmaiatlan magatartással vádolt meg orosz pilótákat és haditengerészeket, miközben az amerikai haditengerészet "megengedi magának" a tengerhajózás biztonsági alapelveinek megsértését.