Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Az amerikai dróncsapások eddig 116 civil áldozatot követeltek

2016.07.01. 23:27

Száztizenhat civil halálos áldozatot követeltek az amerikai dróncsapások 2009 óta olyan országokban, amelyekkel az Egyesült Államok nem áll hadban - közölte az amerikai kormány pénteken. Barack Obama még korábban azt ígérte: átláthatóbbá teszik az amerikai haderő és a CIA terroristák elleni harcát. Ez a szám jóval nagyobb a kormány által korábban elismertnél, viszont így sem közelíti meg a civil szervezetek által több százra vagy akár több mint ezerre becsült számot. Az amerikai kormány szerint előfordulhat, hogy ez az adat sem teljesen pontos.

A 116 civil akaratlanul vált célponttá a terroristák elleni célzott, drónról végrehajtott támadásokban Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában. Az adat nem tartalmazza az Irakban, Szíriában és Afganisztánban végrehajtott csapások civil áldozatainak számát. Obama áprilisban a chicagói egyetem jogi karán mondott beszédében vette védelmébe a vitatott drónprogramot.

Nekem mint az amerikai haderő főparancsnokának az a legnagyobb kihívás: miként gondolkodjunk erről az új technológiáról úgy, hogy közben összeegyeztetjük az erkölcsi érzékünkkel és a háború törvényeivel. Viszont elnökként elsődleges fontosságú feladatom az is, hogy az ország biztonságát megőrizzem.

A dróntámadások támogatói azt állítják: még ha civil áldozatok árán is, de sikerült csökkenteni a dzsihadista csoportok létszámát. A dróntámadások ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy ezzel a módszerrel még több embert taszítanak a dzsihadisták táborába, éppen az eredeti szándék ellenkezőjét váltják ki. (MTI)