Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Tovább keménykedik a britekkel Hollande

2016.07.01. 16:37

Nem halasztható el és nem semmisíthető meg a döntés, hogy az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, mondta pénteken Francois Hollande. A francia államfő szerint a legjobb, ha minél gyorsabb a brexit.

"Az Európai Unióhoz való tartozásnak vannak előnyei. És azt hiszem, ezt kezdik a britek megérteni, és azok, akiket pedig megkísérthetett a brexit, most elgondolkodnak ezen" - fogalmazott sarkosan Hollande.

Francois Hollande megerősítette, hogy "nem fog két évnél tovább tartani" a tárgyalássorozat az Egyesült Királyság uniós kilépéséről azt követően, hogy a következő brit miniszterelnök hivatalba lép. A francia elnök a BBC-nek hozzátette, hogy "a legjobb, ha minél gyorsabban" lezajlik a folyamat.

Nincs minden veszve

"Az Egyesült Királyságnak lesz egy olyan státusza, amely alapján nem lesz többé bent az Európai Unióban, de amellyel, bizonyos feltételek mellett, amelyeket majd tisztázni kell, a közös piachoz, az európai piachoz kötődhet" - hangsúlyozta a francia elnök. "Ez az Egyesült Királyság érdeke, de ennek természetesen lesznek következményei. Nem rendelkezhet (London) ugyanazon előnyökkel, amikor az unión kívül lesz, mint amikor bent volt" - mondta Francois Hollande.