Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Meghalt a volt francia kormányfő, Michel Rocard

2016.07.03. 08:48

85 éves korában meghalt Michel Rocard egykori francia miniszterelnök, a francia baloldal egyik történelmi alakja, írja az MTI. Michel Rocard 1981 és 1985 között kétszer is volt miniszter, a miniszterelnöki tisztséget 1988-1991 között töltötte be, Francois Mitterrand elnöksége idején. Mitterrand váltotta le őt az első öbölháború után.

Rocard szenvedélyes híve volt az európai föderációnak, 15 éven át volt az Európai Parlament képviselője, míg 2009-ben le nem mondott. 1993-1994 között a francia Szocialista Párt főtitkára volt. Ő vezette be a minimális jóléti támogatást, és ő reformálta meg a jóléti rendszer finanszírozását Franciaországban. 

A köztársaság és a baloldal egy nagy alakja eltávozott

- írta Francois Hollande francia elnök szombat esti közleményében.

Rocard 2014 áprilisában, jóval visszavonulása után arra biztatta Nagy-Britanniát, hogy lépjen ki az Európai Unióból. A Le Monde-ban azzal vádolta David Cameront, hogy csak színleli a kilépési szándékot. "Maguk között és köztünk, kontinentális európaiak között egyre élesebb nézeteltérés feszül, amitől Európa haldoklik (...) Lépjenek ki hát, mielőtt elpusztítanak mindent. Volt idő, amikor britnek lenni az elegancia szinonimája volt. Hagyják, hogy újraépítsük Európát. Nyerjék vissza eleganciájukat, és visszanyerik megbecsültségüket is" - írta.

Rocardot szombaton érte a halál, kilenc nappal azután, hogy a britek megszavazták a Brexitet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport