Timót, Xénia
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

A britek nem űznék ki országukból a külföldieket

2016.07.04. 20:19

A Nagy-Britanniában letelepedő és munkát vállaló külföldi EU-polgárok jogai nem változtak a Brexit-szavazás után, a távozás után azonban e jogok garantálása csak viszonossági alapon lehetséges - mondta hétfőn James Brokenshire, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára. Ugyanígy nyilatkozott Philip Hammond külügyminiszter, aki azonban kizárta, hogy a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgároknak távozniuk kellene.

Brokenshire az alsóházban, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: továbbra sem lesznek "azonnali" változások a külföldi EU-bevándorlók jogosultságaiban. "Nem lenne bölcs dolog" azonban, ha a brit kormány hosszú távra szóló garanciákat adna e jogok érvényesülésére, még mielőtt az EU-társállamoktól hasonló biztosítékokat kap arra, hogy a más uniós országokban élő 1,2 millió brit állampolgár jogai sem csorbulnak Nagy-Britannia kilépése után - tette hozzá.

A jövő azonban bizonytalan

Philip Hammond nem sokkal később, a BBC televíziónak kijelentette: a brit kormány addig nem tehet érdemi nyilatkozatokat ebben az ügyben, amíg az erről szóló tárgyalások le nem zajlottak, mivel e kérdésről kétoldalú megállapodást kell majd kötni az EU-val.

David Cameron miniszterelnök, aki a népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből, ehhez fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az EU-társállamokban élő britek, illetve a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok életkörülményeiben nem lesznek "azonnali" változások, és "kezdetben" nem változnak az utazási feltételek sem.

A British Future nevű, integrációs és migrációs kutatásokra szakosodott intézet megbízásából az ICM közvélemény-kutató által elvégzett legutóbbi felmérés szerint a brit választók 84 százaléka támogatja, hogy az Európai Unió más országaiból érkezett letelepülők és munkavállalók továbbra is Nagy-Britanniában élhessenek.