Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Újabb fordulat: lemond Nigel Farage, a UKIP vezetője

2016.07.04. 11:23 Módosítva: 2016.07.04. 12:17

Az euroszkeptikus UKIP elnöke, Nigel Farage bejelentette, hogy lemond a párt vezetéséről. „A célom a politikában az volt, hogy kiléptessem Nagy-Britanniát az Európai Unióból" – mondta. „A népszavazási kampányban azt mondtam, vissza akarom kapni az országomat. Most azt mondom, vissza akarom kapni az életemet" – jelentette ki a Sky News szerint.

Úgy érzi, hogy sikeresen kampányolt a kilépés mellett, szerinte ennél többet már nem fog tudni elérni, és most félre kell állnia. „Nem fogom újra megváltoztatni a véleményemet, ezt megígérhetem" – mondta. Ezt azért is tette hozzá, mert 2015-ben egyszer már lemondott a pártelnökségről a parlamenti választások után, hogy aztán néhány nappal később visszavonja döntését, miután a pártvezetés nem fogadta el a lemondását.

Farage arról nem beszélt, hogy kit támogatna utódjának, de az új pártvezető majd valószínűleg a UKIP őszi konferenciáján állhat elő. Egyelőre marad EP-képviselőként, és követni akarja a kilépési folyamatot. „Árgus szemekkel fogom figyelni a tárgyalási folyamatot Brüsszelben" – ígérte.

Farage évtizedek óta az Egyesült Királyság kilépéséért kardoskodott Nagy-Britanniában és EP-képviselőként Brüsszelben is. A UKIP viszont legnagyobb sikerét paradox módon éppen a 2014-es EP-választásokon érte el. Az Egyesült Királyság és a UKIP kilépésével a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája EP-frakciónak valószínűleg nem marad majd elég képviselője a 25-ös minimumhatár teljesítéséhez, ezért a frakciónak is vége lehet.

David Cameron miniszterelnök részben a saját pártján belüli euroszkeptikus szárny lecsendesítését akarta elérni, részben viszont pont azért is ígérte be a brexit-népszavazást a tavalyi választási kampányban, mert attól félt, hogy a UKIP jobbról előzheti meg.

A brexit-népszavazás estéjén Farage alaposan beégette magát. Exit poll ugyan nem volt, de a YouGov napközben készített felmérése is azt jósolta, hogy győznek az EU-pártiak, és hasonlóan gondolta Farage is. Később azonban nem győzött egyre finomítani álláspontján, míg reggelre eljutott egy győzelmi beszédig is.

A kampányban képviselt álláspontján már változtatott is a népszavazás után, és utalt arra, hogy akár kihátrálna egyik legfontosabb kampányígéretéből. Csütörtökön a Le Figarónak például azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britannia hajlandó kompromisszumokat kötni azért, hogy hozzáférjen az EU közös piacához a brexit után is, például elképzelhető, hogy továbbra is fizetne az EU költségvetésébe, még ha ebben nincs is logika.

Múlt héten, a brexit-népszavazás után az EP-ben tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy szerinte nem a britek lesznek az utolsó kilépők. Most megerősítette, hogy szívesen segít bármelyik másik tagországban fellángoló függetlenségi mozgalomnak a jövőben.

A kampányban az EU-ellenes toryk közül is többen támadták Farage-t, és még egyetlen parlamenti képviselőjük, Douglas Carswell is letolta a párt vezetőjét a botrányos plakát miatt, amin hosszú sorban kígyóztak a migránsok. Carswell most egy smiley-val reagált Farage lemondására a Twitteren.