Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Egyszerre lesz a magyar népszavazással az osztrák elnökválasztás

000 CN42P
2016.07.05. 11:10

Október 2-án tarthatják az államfőválasztás megismételt második fordulóját Ausztriában – idézi Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter keddi kormányülésen tett bejelentését az MTI. A döntés még nem biztos, ugyanis a parlamentnek is jóvá kell hagynia a javaslatot.

Pénteken az alkotmánybíróság arról döntött, hogy a szavazatszámlálás körüli szabálytalanságok miatt meg kell ismételni az osztrák elnökválasztást. A megválasztott elnök ezért nem tehette le az esküjét.

Az elnökválasztás eredménye tavasszal nagyon szoros volt: az első fordulót a radikális szabadságpárti (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer nyerte meg, mögötte pedig Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje lett a második. A második fordulót viszont már Van der Bellen nyerte, de csak a levélben leadott szavazatok megszámlálása után. Ezekkel 0,6 százalékpontos különbséggel ő győzött.

Október 2-án Magyarországon már biztosan népszavazás lesz: Áder János köztársasági elnök erre a napra írta ki a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről szóló referendumot.

(Borítókép: Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer egy televíziós vitán, 2016. május 22-én, Bécsben. Fotó: AFP / Joe Kalmar)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek