Három terrortámadás történt Szaúd-Arábiában

2016.07.05. 08:59

Négyen meghaltak többen megsérültek miután hétfőn és kedden, 24 órán belül három öngyilkos merényletet követtek el Szaúd-Arábiában az ország különböző pontjain. Medinában és Katifban síita mecsetek közelében, Dzsiddában az Egyesült Államok nagykövetségétől néhány méternyire robbantottak. A királyságban most ünneplik a rámádánt, ezért fokozott biztonsági készültségben vannak a rendfenntartók, írja a CNN.

A támadásokat egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára, de szakértők szerint az Iszlám Állam lehet a felelős mind a három merényletért. Egy támadót a szaúdi hatóságok már azonosítottak: Dzsiddában a pakisztáni Abdullah Klazár Kán robbantotta fel magát. Róla egyelőre annyit tudni, hogy 12 évvel ezelőtt érkezett az országba és taxisofőrként dolgozott. Az általa elkövetett támadásban rajta kívül senki sem halt meg, egy rendőr viszont könnyebben megsérült a hírek szerint.

2016-07-04T234634Z 1613049289 S1AETNSOISAB RTRMADP 3 SAUDI-SECUR
Fotó: Stringer / Reuters

Katifban a támadónak nem sikerült eljutnia egy síita mecsetig, ahol eredetileg robbantani akart. Már az odaúton megtörtént a detonáció. Helyi sajtóértesülések szerint az akcióban senki nem sérült meg.

Medinában viszont négyen meghaltak. Itt szintén egy síita imahely volt a célpont. A város kiemelten fontos a muszlim zarándokoknak, mivel itt van eltemetve Mohamed próféta. A támadásban csak az érkezőket védő biztonsági erők sérültek meg, az áldozatok személyazonosságáról egyelőre nincsenek hírek.

Felrobbantott autó az amerikai követség épülete előtt.
Felrobbantott autó az amerikai követség épülete előtt.
Fotó: Handout / Reuters

A múlt héten a törökországi Isztambulban, Bangladesben, Jemenben és Irakban több hasonló terrortámadást követtek el. Azokat az Iszlám Állam vállalta magára.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport