Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A szélsőjobbos jelölt nyerheti a megismételt osztrák elnökválasztást

2016.07.07. 15:02

Három hónappal a megismétlendő ausztriai államfőválasztás előtt Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, az eredeti választás vesztese élvez nagyobb lakossági támogatást - legalábbis az első közvélemény-kutatási adatok szerint, amelyeket az Österreich című lap csütörtöki száma közölt.

A Gallup intézet hatszáz ember megkérdezésével készített felmérése alapján Norbert Hoferre 51, míg a Zöldek által támogatott, de függetlenként induló Alexander Van der Bellenre 49 százalék szavazna. 

A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, Norbert Hoferre pedig 49,65 százalék szavazott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Az előrejelzés szerint a szavazásra jogosultak 84 százaléka megy el voksolni újra. A május 22-én tartott második választási fordulóban (ezt ismétlik most meg) 72 százalékos volt a részvétel. A megkérdezettek 79 százaléka ugyanarra a jelöltre fogja leadni szavazatát, akire legutóbb. A válaszadók hat százaléka mérlegeli még, hogy kit támogasson, három százalék pedig biztosan a másik jelöltet fogja választani, mint tavasszal. 

A kutatásból az is kiderül, hogy az emberek 56 százaléka szerint a nemzetközi politika színpadán kínos Ausztria számára a megismételt választás, 34 százalék úgy véli, hogy ez egyáltalán nem rontja az országról kialakult képet.

A választás második fordulóját az alkotmánybíróság határozata értelmében kell megismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt. A megismételt választást várhatóan október másodikán tartják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek