Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Litvánia vezető katonai szerepet vár Németországtól

2016.07.07. 08:40

Egy nappal a varsói NATO-csúcs előtt vezető német katonai szerepet sürgetett Európában a litván elnök. „Úgy vélem, elérkezett az idő arra, hogy Németország jobban bízzon önmagában, és ne a múltba tekintsen mások történelmi érzékenységére hivatkozva" – mondta Dalia Grybauskaite a dpa német hírügynökségnek adott interjújában.

A litván államfő annak a nézetének adott hangot, hogy csak egy olyan nagy és gazdaságilag erős ország, mint Németország képes pótlólagos politikai és katonai szerepet vállalni, olyan szerepet, amelyre Európának ma szüksége van.

Grybauskaite szerint a mostani egy olyan új korszak, amelyben Európa új feladatokkal néz szembe, és fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát. Az államfő ezzel a kijelentésével a NATO és Oroszország közötti konfliktusra utalt. Németországnak nincs más választása, minthogy katonai szerepet vállaljon, hangoztatta a litván elnök, aki szerint védelmi kérdésekben Európa többé nem támaszkodhat kizárólag az Egyesült Államokra, írja az MTI.

Az Oroszországhoz fűződő viszony a pénteken kezdődő NATO-csúcs egyik legfőbb témája. A dpa szerint az állam- és kormányfők egyfajta, Oroszországgal szembeni „elrettentési stratégiáról" folytatnak majd tárgyalásokat. Ennek része annak jóváhagyása, hogy Lengyelországban, illetve a balti államokban NATO-katonák állomásozzanak.