Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Itt van Putyinék totális letámadása a terror ürügyén

2016.07.07. 16:16

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jóváhagyta a jogvédők által bírált terrorelhárítási törvénymódosítás-csomagot, írja az MTI. Három dolog fog változni:

1. Az új szabályozás arra kötelezi az orosz telekommunikációs cégeket, hogy három évig tárolják a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó metaadatokat, fél évig pedig a hívások és az üzenetek tartalmát is, beleértve a küldött/fogadott videókat is. Ez a telekom cégektől 33 milliárd dolláros befektetést igényel, amit a szektor nem bír el az iparági szakértők szerint, ezért hacsak nem változtatnak a törvényen, lehet, hogy lesz olyan mobilszolgáltató cég, amely kivonul vagy becsődöl. A szolgáltatások drágulására, és a kommunikáció titkosságának sérülésére mindenképp számítani kell, mondják a szakértők. Putyin azzal védekezik, hogy ha igazán szükséges, akkor az esetleges "pénzügyi kockázatok" miatt módosítják majd a törvényt.

2. A törvénymódosítások egy másik, jogvédők által bírált eleme szerint 100 ezer rubelig (440 ezer forint) terjedő pénzbírsággal, illetve egyévi kényszermunkával vagy börtönbüntetéssel sújtható, ha valaki nem tesz bejelentést terrorcselekmény elkövetéséről vagy annak előkészületéről. A kötelezettség alól csak közeli rokon esetében ismer el mentességet az új szabályozás.

3. Szándékos terrorcselekmény esetén a büntethetőség alsó korhatárát 14 évre csökkentik.

A törvénymódosításokat az orosz utasszállító repülőgép elleni, Egyiptomban tavaly novemberben elkövetett merénylet után Irina Jarovaja, a duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának és Viktor Ozerov, a felsőház védelmi és biztonsági bizottságának kormánypárti elnöke terjesztette be.