A brexit óta naponta 200 rasszista támadást jelentenek be a rendőrségen

2016.07.08. 17:46

42 százalékkal emelkedtek a bevándorlókkal szemben elkövetett gyűlölet-bűncselekmények a brexit óta, írja a Guardian. A bejelentett bűncselekmények általában szóbeli bántalmazással, köpködéssel kezdődnek és fizikai bántalmazással végződnek.

A népszavazás eredményét június 24-én tették közzé, egy nappal ezután rekordszámú, 289 bejelentést kapott a rendőrség zaklatott bevándorlóktól. Azóta átlagosan napi 200 ilyen bűncselekményről szereznek tudomást a hatóságok. Pedig már a népszavazási kampányban is sokkal több gyűlölet-bűncselekményt követtek el, mint korábban. A kampány előtti és az utána következő héten összesen 3076 panasz érkezett a rendőrökhöz, ez 915-el több, mint ami a tavalyi év ugyanezen időszakában történt.

Ráadásul ezekben a hivatalos statisztikákban csak azok az esetek szerepelnek, amiket bejelentenek a rendőrségen, szakértők szerint a zaklatások valódi száma ennek a négyszerese lehet. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknek nem fehér a bőrük, a támadások 85 százaléka őket érinti. A rendőrség azt ígéri, hogy kezelni fogják a kialakult helyzetet.

"Mindenkinek joga van ahhoz, hogy önazonos legyen és biztonságban érezze magát. A rendőrség nem tolerálja az ilyen bűncselekményeket" – mondta Mark Hamilton, a gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó rendőrségi alakulat tisztje.

A brexittel, és annak hatásaival foglalkozó további cikkeinket itt találja>>>  • Tippek
  • Biztosítás