Ida
6 °C
9 °C

Plagizálhattak a román kémek, lemondással menekülnének

2016.07.08. 16:55

A román hírszerzési akadémia (ANIMV)  kilenc plágiumgyanúba keveredett doktora írásban jelezte a bukaresti oktatási miniszternek, hogy lemondanak a megszerzett tudományos címükről. Nemcsak ők, de a vezető tanáruk, Gabriel Opera egykori doktori dolgozata kapcsán is felmerült, hogy azt másokról másolta és az átvételeket nem tüntette fel, írja a Hotnews.ro román lapra hivatkozva az MTI.

Az érintettek névsorát pénteken adta ki Mircea Dumitru csütörtökön hivatalba lépett új oktatási miniszter az azt kikérő Tiszta Románia nevű civil szervezetnek. A csoport június óta próbálja megszerezni a listát, azóta, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szakmai védnökségével működő felsőoktatási intézmény okafogyottnak nyilvánította a plágiumvizsgálatot, miután a gyanúba keveredett hallgatók önként lemondtak a címükről. Azonban a Tiszta Románia úgy véli, hogy ezzel csak a botrányt próbálták meg eltussolni.

Ezt arra alapozták, hogy az iskola vezetője Gabriel Oprea korábbi kormányfő-helyettes volt. Már őt is azzal vádolták, hogy plagizálva szerezte a tudományos címét, most pedig kiderült, hogy a hallgatói között is több magas rangú román tisztviselő volt. Többek között:

  • Radu Stroe volt liberális belügyminiszter,
  • Mihai Stanisoara, az egykori jobbközép Boc-kormány védelmi minisztere,
  • Bogdan Licu, a legfőbb ügyész egykori helyettese,
  • Daniel-Andrei Moldoveanu,
  • Traian Basescu volt államfő egyik tanácsadója szerzett doktori címet,
  • továbbá Oprea pártjának több tisztségviselője, sőt, egyik unokahúga és volt titkárnője is.

A doktori címről való lemondás hagyományát Victor Ponta volt miniszterelnök kormánya teremtette meg. Éppen azért, mert a kormányfő maga is plágiumbotrányba keveredett, amit lerázott volna megáról. A sürgősségi rendeletben 2014 végén elfogadott módosítás viszont az új miniszter szerint végrehajtási szabályzat híján a jogszabály alkalmazhatatlan. A címet csak elvenni lehet.