Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea nem tud leállni a ballisztikus rakétáival

2016.07.09. 08:00

Észak-Korea ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre tengeralattjáróról szombaton, de a kísérlet valószínűleg már első pillanataiban kudarcba fulladt - közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara, írja az MTI.

A rakétát szöuli idő szerint 11.30-kor (közép-európai idő szerint 4.30-kor) bocsátották fel a Koreai-félsziget partjaitól keletre fekvő térségben, nem messze Szinpo várostól.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea egy nappal korábban jelentette be, hogy Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt. Előzőleg Phenjan azzal fenyegetőzött a várható amerikai-dél-koreai bejelentésre, hogy miután az "hadüzenettel ér fel", a lehető legkíméletlenebbül válaszolni fog rá.

Abe Sindzó japán miniszterelnök a szombati rakétatesztre reagálva azt mondta, hogy Észak-Korea egyértelműen megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának rá vonatkozó határozatait. "A nemzetközi közösséggel együtt szigorúan el kell ítélnünk a rakétaindítást" - jelentette ki újságíróknak nyilatkozva. A rakéta nem fenyegette komolyan Japán biztonságát - tette hozzá.

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Legutóbb június 22-én hajtott végre kísérletet egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely 400 kilométer megtétele után csapódott a vízbe, mintegy 300 kilométerre a japán partoktól.