Diána
11 °C
22 °C

Menekülttábort bombáztak orosz harci gépek Szíriában

2016.07.13. 09:42

Feltehetően orosz harci gépek támadtak egy menekülttábort Szíria északkeleti részén, a jordániai határ közelében. Tíz ember meghalt, többtucatnyian megsebesültek - állították szíriai felkelők.

Szaid Szaif Kalamoni, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű felkelőcsoport szóvivője kedden elmondta, hogy számos harci gép nagy magasságból csapást mért egy ideiglenes menekülttáborra, ahol emberek százai, főleg nők és gyerekek tartózkodnak a Jordánia és Szíria közötti területen, a határ szíriai oldalán.

A Hadalat nevű tábor egyike a térség két nagy hasonló létesítményének. Nyugati diplomaták megerősítették a történteket.

60 ezren, élelem nélkül

A táborokban mintegy hatvanezer ember keresett menedéket Szíria középső és keleti részéből menekülve. A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem engedik belépni a menekülteket az országba.

Az Egyesült Államokkal szövetséges Jordánia katonai övezetnek nyilvánította határát azután, hogy egy öngyilkos merénylő - az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet feltételezett tagja - a múlt hónapban Szíriából indulva egy jordániai katonai támaszpontnak vezette járművét. A támadásban kilenc jordániai határőr meghalt.

A múlt hónapban nemzetközi segélymunkások és a menekültek közölték: kifogyóban vannak élelmiszer- és egyéb készleteik a jordániai határ lezárása miatt