Gyöngyi
4 °C
14 °C

Hét és fél hónap után feloldják a rendkívüli állapotot Franciaországban

2016.07.14. 18:41

Július 26-án feloldják a tavaly november 13-i merényletek után életbe léptett rendkívüli állapotot Franciaországban, jelentette be François Hollande francia államfő, aki egyben hangsúlyozta, a terrorizmus jelentette fenyegetés továbbra is fennáll.

A francia elnök a francia forradalom kitörésének napjáról megemlékező július 14-i katonai parádé után jelentette be a döntést. "Nem tarthatjuk fenn örökké a rendkívüli állapotot" – mondta.

A francia államfő azt is elmondta, hogy katonai tanácsadókat küldenek Irakba, hogy segítsenek az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet helyi fellegvárának a visszafoglalásában. Ez a dzsihadista szervezet jelentkezett korábban a 130 áldozatot követelő párizsi támadások elkövetőjeként is.

Emellett Hollande ismét arra sürgette Theresa May új brit miniszterelnököt, hogy mihamarabb kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból.

A Franciaországban elrendelt rendkívüli állapot egyebek mellett lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, aki megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.