Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Válogatás nélkül ölt a nizzai merénylő

2016.07.15. 15:03 Módosítva: 2016.07.15. 19:47

Egy muszlim nő, Fatima Charrihi lehetett a nizzai terrorista első áldozata, írja a BBC. „Kendőben járt, és tartotta a muszlim szokásokat. Az igazi iszlámot követte, nem azt, amit a terroristák” – idézte a BBC a meggyilkolt nő gyerekét. Fia megpróbálta újraéleszteni a helyszínen, de nem járt sikerrel. Charrihi az unokaöccseivel és -hugaival ment ki az ünnepségre. A hírek szerint a gyerekek túlélték a támadást.

Ez a tragédia is jelzi, hogy a teherautóval gyilkoló terrorista nem a nyugati világ, hanem az emberiség ellen követett el merényletet. Nemcsak franciák voltak az áldozatok között, Nizzába a világ legkülönbözőbb részeiről érkeztek turisták a Bastille-napra.

Franciaország gyászol 

Az áldozatok közt természetesen rengeteg francia volt, mint például Jean-Marc Leclerc, aki határőrként szolgált. Vagy a hatvanéves Robert Marchand, aki egy kelet-francia vidéki városkából érkezett a francia nemzeti ünnepre. A férfinek gyerekei voltak, és edzőként is ismert volt lakóhelyén.

A támadásban meghalt a 60 éves Robert Marchand, aki egy marcigny-i gyárban dolgozott művezetőként. Szabadidejében egy sportklubban volt edző és ügyvezető. Marcigny polgármestere kiemelte, hogy szenvedélyes és elkötelezett ember volt, aki egy magasabb szintre emelte a helyi sportéletet.

Németek, marokkóiak, svájciak, oroszok, ukránok

A támadásban több német állampolgár is meghalt, mint például az a két berlini diák és egy tanáruk, akik osztálykiránduláson jártak Nizzában.

CnZ-CQqVIAAKppU
Fotó: Twiiter

Egy texasi apát és kisfiát is agyongázolta a terrorista. Sean Copeland 51 éves volt, míg kisfia, Brodie csupán 11. A gyerek baseball-csapata szomorú üzenetben gyászolta meg elhunyt csapattagjukat.

A svájci követség egy 54 éves nőről számolt be. Linda Casanova az ország olaszul beszélő részéről, Agno Ticinóból utazott Nizzába, hogy francia férjével, Gilles-lel töltse a nemzeti ünnepet és a hétvégét. Bátyja elmondta, ő volt az első női vám specialista Svájcban, írja az Independent.

Az orosz hatóságok egy 24 éves nő, Viktoria Savcsenko haláláról számoltak be, de az orosz külügyminisztérium szerint továbbra sincs hír több állampolgárjukról. Savcsenko egy barátnőjével érkezett a helyszínre: a 22 éves Polina Szerebrijannikova könnyebb sérülésekkel túlélte a támadást. Ukrajna egy, Örményország két áldozatot azonosított péntek délutánig.

A Tunéziában született Mohamed Lahouaiej Bouhlel számos muszlimot is halálra gázolt. A marokkói követség eddig két áldozatról számolt be: egy anyáról és gyerekéről.

A csütörtök éjjeli támadás legmegrázóbb momentuma, hogy milyen magas a gyerekek aránya az áldozatok közt. Nizza korábbi polgármestere, Christian Estrosi egy helyi médiumnak arról beszélt, hogy legalább 10 gyereket gyilkolt meg a merénylő. A kórházakban pedig 54 gyereket szállítottak be sérülésekkel.

Meghalt egy motoros hős

Egy motoros is áldozatul esett a terroristának, amikor megpróbálta megállítani az elkövetőt. Követte a kamiont, kinyitotta a vezetőfülke ajtaját, majd a jármű alá került - mondta Richard Gutjahr német újságíró, aki szemtanúja volt a jelenetnek.

Az újságíró telefonjával felvételt is készített az esetről. Olvassa el a bátor akcióról szóló cikkünket.

Egy férfi pedig akkor halt meg, amikor a terhes feleségét védte. Pont sikerült arrébb löknie, mielőtt a teherautó elgázolta volna.

A francia elnök péntek délutáni nyilatkozata szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet. A kórházakban 50 olyan embert ápolnak, akik válságos állapotban vannak, élet-halál közt lebegnek. 

Megjelentek a csalók

A francia hatóságok péntek este közleményben figyelmeztettek mindenkit arra, hogy több csaló házról-házra jár és azt állítja, hogy az áldozatok családjainak gyűjt adományokat. A rendőrség azonban arra kéri az embereket, hogy ne adjanak pénzt a gyűjtőknek, mert csak visszaélnek a jóhiszeműségükkel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport