Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Ez történt a puccskísérlet első óráiban

2016-07-15T195051Z 918712108 S1AETPTVIPAA RTRMADP 3 TURKEY-ISTAN
2016.07.15. 22:17 Módosítva: 2016.07.15. 23:36

Ha arra kíváncsi, mi történik éppen most Törökországban, kattinston ide és olvassa élő tudósításunkat!

Puccskísérlet kezdődött Törökországban, a miniszterelnök szerint a hadsereg egy része "illegális kísérletet indított" a hatalom megszerzésére. A hadsereg bejelentette, hogy "az alkotmányos rend, az emberi jogok, a joguralom és a közbiztonság helyreállítása érdekében" átvették a hatalmat, de a miniszterelnök szerint "a választott kormány hatalmon van".

A török hadsereg a köztévében beolvasott közleményében szükségállapotot és kijárási tilalmat jelentett be.

A hadsereg belbiztonsági alakulatai lezárták a Boszporuszon átívelő hidakat, Ankarában és Isztambulban lövéseket hallottak, harci repülők és helikopterek köröznek a két nagyváros fölött nemzetközi médiabeszámolók szerint. A Reuters hírügynökség szerint a hadsereg elfoglalta a főváros és Isztambul stratégiai pontjait és reptereit. Ellepték a kormánypárt irodáit is, az ott tartózkodókat távozásra szólították fel.

Az elnök, Recep Tayyip Erdogan az Égei-tenger partján tartózkodik, a dél-törökországi Bodrum városában van szabadságon. Egy helyi tévének telefonon azt mondta, hogy 

a puccs egy kisebbség műve a hadseregben, de le fogják győzni őket.

A kormány felszólította a hidakat elfoglaló alakulatokat, hogy azonnal adják fel magukat. Binali Yildirim miniszterelnök is azt ígérte, hogy a puccs nem lesz sikeres, és akik részt vesznek az akcióban, azok "a legmagasabb árat fogják fizetni" tetteikért.

Erdogant az utóbbi időben egyre élesebb bírálatok érték, amiért az ellenzék szerint autokratikus irányba mozdítja az országot. Erdogan miniszterelnökségből való távozása óta elnöki rendszert akar bevezetni Törökországban, amelynek célja bírálói szerint az lenne, hogy még inkább saját kezében koncentrálja a hatalmat.

Ugyanakkor bármennyire is autokratikus vezető Erdogan, a puccs hírét több nemzetközi elemző azért is fogadja félelemmel, mert a török elnök ennek ellenére továbbra is népszerű az országban, emiatt pedig első látásra nehezen tűnik elképzelhetőnek egy sima, vér nélküli hatalomátvétel.

A török hadsereg az ország modern történelme során  sokszor beavatkozott már a politikai életbe , 1960 óta négyszer buktatták meg a kormányt. A hadsereg hagyományosan a szekuláris rend biztosítékának tartja magát, és az utóbbi években elég rossz viszonyt ápolt a bírálói szerint egyre inkább konzervatív-iszlamista irányba mozduló Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP).

Törökországban van?

Írja meg, hogy mi folyik ön körül a tema@index.inda.hu e-mailcímre! 

Az utóbbi időben számos terrorcselekmény is megrázta Törökországot, miután a szíriai háború kapcsán felbomlottak a kurdokkal folytatott béketárgyalások, és a kurd radikális csoportok és a biztonsági erők ismét egymásnak estek Törökország délkeleti részén.

Jelentések szerint az elnöki palotát őrző alakulatokat lefegyverezték és őrizetbe vették az ország vezérkari főnökét, Hulusi Akart. A fegyveres erők ankarai főparancsnokságán a jelentések szerint több túszt tartanak fogva a puccsisták.

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte, reméli "béke, biztonság, stabilitás és egység" marad Törökországban.

A puccs alatt egyebek mellett:

  • A jelentések szerint blokkoltak sok közösségi médiát, állítólag a Twitter, a Facebook és a Youtube nem volt elérhető egy ideig.
  • A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó hivatalos források szerint több másik törökországi városba is kivezényelték a hadsereget.
  • Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni NATO-csapásokhoz is felhasznált Incirlik légibázison a török erők földre parancsolták az összes amerikai gépet.
  • Egy török hírügynökség szerint Ankarában a helyi rendőrség minden tagját behívta szolgálatra.
  •  Harckocsik jelentek meg az isztambuli Atatürk reptéren is, minden járatot töröltek, a repteret lezárták.
  • Péter nevű olvasunk az isztambuli Takszim negyedből azt írta, megpróbált kimenni az utcára, hogy megnézze, mi történik, de a biztonsági erők nem engedték ki a házból.
  • Isztambulban egy Twitterre feltett videó alapján a katonák azt mondták a járókelőknek, hogy "ez egy puccs, menjenek haza". 
  • Az állami tévécsatornát leállították, az adó felfüggesztette adását. Az adó székházát katonák lepték el.