Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az Iszlám Állam vállalta a nizzai támadást

2016.07.16. 10:50 Módosítva: 2016.07.16. 18:36

Másfél nappal a támadások után az Iszlám Állam a terrorszervezethez köthető Amaq hírügynökségen keresztül magára vállalta a nizzai támadás elkövetését, írja a Le Figaro. Közleményükben azt írták, hogy a nizzai támadás elkövetője „az IS egyik katonája volt", aki azokra a felhívásaikra reagált, hogy célba kell venni azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek részei az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciónak.

A csütörtök esti nizzai támadásban 84-en meghaltak, köztük 10 gyerek is életét vesztette. 202-en sérültek meg, közülük 52-en vannak súlyos állapotban, 25 embert az intenzíven ápolnak.

Pénteken és szombaton összesen öt embert, köztük a támadó volt feleségét hallgattak ki és vettek őrizetbe a nizzai támadás miatt nyomozó francia hatóságok. Mindannyian a tunéziai származású, Nizzában élő Mohamed Lahouaiej Bouhlel környezetéhez tartoznak. Annyit tudni még, hogy egy férfit pénteken, három másikat pedig szombaton vettek őrizetbe.

Nem volt a titkosszolgálatok látókörében

A személyije alapján azonosították a megölt támadót, Mohamed Lahouaiej Bouhlelt, aki, ahogy már több lap is megírta róla, teherautósofőrként dolgozott. Többször is dolga volt a hatóságokkal 2010 és 2016 között fenyegetések, erőszak és kisebb lopások miatt. Márciusban őrizetbe vették, és hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték fegyveres erőszak miatt. A nizzai támadóról  itt írtunk bővebben.

François Molins párizsi főügyész pénteken azonban azt mondta, hogy egyelőre nem találták egyértelmű nyomát annak, hogy a piti bűnöző Bouhlel egy francia börtönben vagy egy szélsőséges üzeneteket közvetítő mecsetben radikalizálódott volna. A CNN megjegyzi, hogy a szomszédai szerint nem is volt különösebben vallásos. Nem volt a biztonsági szolgálatok látókörében, nem nyitottak róla aktát, mivel nem volt olyan információjuk, hogy dzsihádista csoportokkal kapcsolatban állna.

Manuel Valls kormányfő viszont péntek este egy ködös nyilatkozatot adott, úgy fogalmazott, hogy „nincs kétség, hogy a merénylő ilyen vagy olyan módon kapcsolódik" a dzsihádistákhoz. 

Pszichiátriai kezelésen is járt

A Nice-Matin azt írja, hogy nyilatkozott a férfi Tunéziában élő apja, aki szerint fia egy időben pszichiátriai kezelés alatt állt. Azonban keveset hallott róla, mióta Franciaországába költözött. Utoljára egy hete beszéltek telefonon, akkor semmi különös nem tűnt fel neki.

Közben az MTI szerint a Corriere della Sera olasz lap azt írta, hogy a férfi tavaly nyáron Olaszországban is járt. Az olasz hatóságok próbálják kideríteni, hogy a tunéziai származású férfi miért érkezett Olaszországba, hova ment, kivel találkozott, és kivel tartotta azóta is a kapcsolatot. A lap hozzáteszi, hogy Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi terrortámadás egyik merénylője is tavaly augusztus elején utazott keresztül Olaszországon.

Sok sérült még mindig kórházban

Szombaton még mindig 121 sérült, köztük 30 gyerek volt kórházban. 26 embert, köztük 5 gyereket az intenzíven ápolnak.

Délután újra megnyitották a nizzai parti sétány egy részét. Az áldozatokra emlékezők sok virágot helyeztek el.

Minden a támadásról, egy helyen

  • Itt foglaltuk össze röviden a legfontosabb tudnivalókat a támadásról, amiről összes cikkünket itt találja.
  • Több videó is készült a helyszínen. Ezen az látszik, ahogy a teherautó belehajt a tömegbe. Itt pedig azt nézheti meg, hogyan lőttek rá a rendőrök a támadó teherautójára.
  • Úgy repültek a testek, mintha tekebábuk lettek volna, mondta az egyik szemtanú. Sokan az éttermek vécéiben próbáltak elbújni, mások a tengerbe menekültek a teherautó elől. Itt szedtük össze a szemtanúk beszámolóit. Kiderült, hogy nem működött rendesen a terrorriasztó app.
  • Több magyar is ott volt Nizzában. Egy magyar nő is megsérült a támadásban, szállásáról hívta fel Székesfehérváron édesanyját. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pedig azt mondta, pár másodperccel a teherautó érkezése előtt kanyarodott le a sétányról.
  • Az elmúlt években Franciaországban megszaporodtak a részben vagy teljesen az iszlám radikálisokhoz köthető terrorcselekmények. Az al-Kaida már hat éve leírta a gyilkos fűnyíró módszerét, amihez hasonló támadást hajtott végre a nizzai merénylő.
  • De hogy történhetett meg a nizzai terrortámadás, miközben rendkívüli állapot van Franciaországban? Összeszedtük, miért különösen érthetetlen és megmagyarázhatatlan a csütörtöki támadás.
  • Barbár és gyáva terrortámadásról beszélnek a világ vezetői, miközben a legtöbb európai ország nem emelt a készültségi szintjén a nizzai események után, de a határokat szigorúbban ellenőrzik. Brüsszelben viszont a rendőrség segítséget kér.
  • Nem emelik a terrorszintet Magyarországon, de fokozottan védik a tömegrendezvényeket és a francia érdekeltségű intézményeket.