Elemér
-1 °C
10 °C

5 millió dán személyes adatait küldték el Kínának véletlenül

2016.07.20. 21:14

Illetéktelen kezekbe került szinte a teljes dán lakosság, 5,3 millió ember személyes egészségi adata, mert véletlenül a Kínai Népköztársaság koppenhágai vízumügyi irodájába küldték el őket, jelentette szerdán a dániai adatvédelmi hatóság, írja az MTI.

A dán egészségügyi minisztérium felügyelete alá tartozó cég, a Serum Institute egyszerű borítékban akarta elküldeni a statisztikai hivatalnak az adatokat tartalmazó két titkosítatlan CD-lemezt.

A Reuters brit hírügynökség betekintést nyerhetett az adatokba, amelyek a többi között rákos, cukorbeteg vagy pszichiátriai kezelés alatt álló emberekről is tartalmaznak érzékeny információkat, és a társadalombiztosítási számok is szerepelnek az adathalmazban.

A kínai vízumközpont egyik alkalmazottja továbbította ugyan az eredeti címzettnek a küldeményt, de a boríték felbontva érkezett meg - közölte az adatvédelmi hatóság.

Az 5,7 millió lakosú Dánia 5,3 millió lakójának 2010 és 2012 között rögzített személyes egészségi adatai szinte minden részletre kiterjednek.